Főoldal Egyházak Az SZDSZ felülvizsgálná a vatikáni szerzõdést

Az SZDSZ felülvizsgálná a vatikáni szerzõdést

E-mail Nyomtatás PDF
ÚJ EGYHÁZI FINANSZÍROZÁST SÜRGETNEK
Az SZDSZ szerint meg kell szüntetni az egyházaknak nyújtott "feudális privilégiumokat" és felül kell vizsgálni a vatikáni szerzõdést - közölte Gusztos Péter ügyvivõ. A
ÚJ EGYHÁZI FINANSZÍROZÁST SÜRGETNEK
Az SZDSZ szerint meg kell szüntetni az egyházaknak nyújtott "feudális privilégiumokat" és felül kell vizsgálni a vatikáni szerzõdést - közölte Gusztos Péter ügyvivõ. Az egyházakat tartsák el híveik, ezért a felajánlható szja-t egyrõl két százalékra emelnék, a nyugdíjasok számára külön költségvetési alapot hoznának létre.
"Az egyházi szervezetek, a különbözõ felekezetek maguk is akkor tudnak szabadon mûködni, hogyha a mindenkori állam, a mindenkori kormányzat, a mindenkori politika befolyásaitól mentesek" - hangoztatta.
A politikus a felszámolandó egyházi kiváltságok közül kiemelte a gépjármûadó és az építmények utáni helyi adó alóli mentességet, a perselypénz, az egyházfenntartói járulék és a különbözõ adományok adómentességét, illetve azt, hogy az egyházak ugyanazokért a szociális feladatokért másfélszer akkora támogatást kapnak, mint az állami vagy az önkormányzati intézmények.
Az SZDSZ szerint az egyházak költségvetési támogatást csak közszolgálati tevékenységért kapnának, normatív alapon. Így például szociális, egészségügyi és mûemlékvédelmi feladatok ellátásáért.
A liberálisok régóta hangsúlyozzák, hogy az államnak nem feladata a különbözõ hitéleti tevékenységek finanszírozása. A szabad demokraták szerint az egyházakat tartsák el híveik, méghozzá úgy, hogy a felajánlható szja-t egyrõl két százalékra emelnék, a nyugdíjasok számára pedig egy külön költségvetési alapot hoznának létre, amely fedezetet nyújtana felajánlásaikhoz - mondta.
Úgy vélte, hogy a felszabaduló forrásokat többek közt gyermekvédelmi szakellátásra, szociális étkeztetésre, utcai szociális munkák támogatására lehetne fordítani.

Módosítás dátuma: 2005. november 14. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 321 vendég böngészi