Főoldal Sajtóarchívum Szabad Föld Viva Szandi! (Szabad Föld)

Viva Szandi! (Szabad Föld)

E-mail Nyomtatás PDF


1997. június 10. - A nézőtér mögött a lemenő nap elmerül a Csendes-óceánban, a színpadon egy magyar lány, Szandi. Puerto Vallartában vagyunk: a fölkapott üdülőhely Siófok testvérvárosa. Szandi képviselte a magyar popénekeseket a mexikói ünnepségeken.
- A műsor első részében magyarul és angolul énekeltem - meséli az ifjú énekesnő, majd átöltöztem egy hosszú, fodros, fölhasított és mélyen kivágott spanyol ruhába. Ebben léptem ki a színpadra a Ququ ru ququ Paloma című népszerű dal ütemére. Már az első taktusnál óriási volt a lelkesedés. A végén pedig a közönség felállva skandálta, hogy Viva Szandi! Hasonlóan kedves élmény volt, amikor a Tinédzser lamúrt énekeltem angolul, és az első sorból fölhívtam twistelni egy urat. A tánc közben torkaszakadtából kiabálta a fülembe: Béla vagyok, magyar!
Szandi az elmúlt években sokfelé járt a világban. Dániában hanglemezfölvételt készített, Brazíliában az ott éppen megjelenő Jódli-dili alkalmából interjút adott.
- Néhány héttel ezelőtt japán felkérésre küldtük ki Tokióba a Szan-dili és a Bumeráng party felvételeiből készült válogatás angol nyelvű zenei anyagát meg a lemezborítót az őszi megjelenéshez. Nem sokkal ezután értesítettek, hogy meghívtak Hongkongba, a Midem-fesztiválra. Ez életem eddigi legnagyobb lehetősége, hiszen a 15 perces műsoromat a Music TV ázsiai és európai programja közvetítette.
A sok távoli vidék és város mellett Szandi nem hanyagolja el a magyarok lakta tájakat sem. Nemrégen tért vissza Sepsiszentgyörgyről, ahol húszezer ember előtt lépett föl.
- Megérte 750 kilométert autózni. Mire megérkeztünk Székelyföldre, kisütött a nap, és a közönség együtt énekelte velem a hirtelen időszerűvé vált népdalt: Tavaszi szél vizet áraszt... Az előadással háromszor kellett megállnunk, mert a tömeg majd elsodorta a színpadot. A koncert után pedig nagy öröm ért azzal, hogy egy kislány azt mondta: ez volt életem legszebb napja. Nagyon jó dolog érezni, hogy a közönséggel szinte együtt dobog a szívünk.
Szandi már általános iskolás korában megismerte az országot, de nem az iskolai kirándulásokon, hanem a hétvégi szereplések alkalmával.
- Péntektől vasárnapig tíz-tizenkét föllépésem volt majd' minden héten. Két színpad között az úton szundítottam egy keveset, de a dobogón újra fitt voltam. Vasárnap hajnalig talpon voltam, és hétfőn reggel, mintha mi
sem történt volna, beültem az iskolapadba.
A kicsi lány azóta fölnőtt, önállósította magát. Az Első Emelet egykori gitárosában, Bogdán Csabában talált olyan partnerre, akivel egymást kiegészítve élnek és dolgoznak.
- Nagyon fontos, hogy a színpadi előadó magánélete rendben legyen. Az Isten Csaba személyében olyan társat adott, akivel teljes érzelmi és szakmai összhangban vagyunk. Zétényi Zoltán



 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 148 vendég böngészi