Főoldal Sajtóarchívum Új Pest Megyei Hírlap Erzsébet királyné vendégei voltunk (Új Pest Megyei Hírlap)

Erzsébet királyné vendégei voltunk (Új Pest Megyei Hírlap)

E-mail Nyomtatás PDF

1998. augusztus 3. - Divatszínház a Gödöllői Királyi Kastélyban
Erzsébet királyné fogadására őfelsége Ferenc Józsefen kívül a főrendekből számos felsőházi tag, családostul, jó néhány sarzsi nélküli főnemes, és magas rangú pap, katona jelent meg. A kerítésen kívül meg ott leselkedett a gödöllői pórnép. Sissi lóháton érkezett, méghozzá egy különlegesen szép tartású hófehér mén hátán. Bár a királynét a császári etikett szerint lesegítették lováról, Sissi láthatóan nem szorult asszisztenciára. Még eme nem veszélytelen sporthoz is darázsderekú estélyi ruhát öltött, hogy ne kelljen toalettcserével fölöslegesen várakoztatnia híveit és hódolóit. A királyné Ferenc József karján köszöntötte az üdvözlésére összesereglett vendégeket, majd néhány perc múlva a kastély erkélyéről fogadhattuk áldó intését. Kezdődhet az időutazás divatban elbeszélve.

Amikor a nyugati módi nálunk is divatba jön
1867-ben Deák Ferencék megkötik az évszázad szerződését, az osztrák császár és a magyar rendek kiegyezését, és ezzel létrejön Közép-Európában egy új nagyhatalom. Nagy sietséggel magyar királlyá is koronázzák Ferenc Józsefet, s Erzsébet a magyarok királynéje lesz. Koronázási hozomány a gödöllői királyi kastély.
A földig érő szoknyák és a malomkő méretű kalapok korát élik. Az a korszak boldog békeidőként vonul be a történelembe. Ez meglátszik az országon is. Csodálatos paloták épülnek, gőzhajókat küldenek a folyókra, vonatokat a sínekre, világkiállítást rendezünk, és a kontinens első földalatti vasútjával büszkélkedhetünk. A XX. század elején azonban sötét felhők tornyosulnak Európa fölött. Megindul a küzdelem a világ újrafelosztásáért. Bele is rokkan az Osztrák-Magyar Monarchia. A háború radikalizálja és gyakorlatiassá teszi a divatot. A szoknyák az erkölcstelenség határát súrolva alig-alig fedik a térdet, sőt egyes frivol hölgyek - horribile dictu - popsiját. Na ja, a charlestont és a shimmyt nem lehet abroncsos szoknyában, nagyestélyiben lejteni, akarom mondani ropni. De alighogy megnyugodnak a kedélyek, és újra értékén váltják a magyar valutát, ismét ásni kezdik a lövészárkokat. Kezdhetnénk mindent elölről.. De nem! Újat kell kezdenünk. Egyetlen jelszónk a béke, hozzá látunk a vas és acél országának fölépítéséhez. A gatyánk is rámegy. A divatnak pedig lehúzzák a redőnyt. Marad a micisapka, a lóden- és viharkabát. Ezt csak egy forradalom tudja feledtetni.  „Ott ahol élt anyám, ott van az én hazám" - dúdolják vagy százezren, akik Nyugatra mennek.
A konszolidáció egyik fontos kultúrpolitikai szférája lesz a divat is. Szoknya, blúz, eredj, légy, osztályharcos - J. A. után szabadon. Még mindig jobb, mintha szervezkednének a civilek. Óriási keletje lesz itt Keleten a Nyugatról származó divatlapoknak, magazinoknak. Mindenki ki van éhezve a jólét, az elegancia - látványára. De hát a jólétet és az eleganciát csak nagyon kevesek élhetik át. Ám a legügyesebbek a divatlapokból megvarrhatják az utolsó előtti módi ruhakölteményeit. Ma pedig csupán pénzkérdés az egész.

A közönség nem hiányzott
Az immár hagyományosnak tekinthető gödöllői rendezvénysorozat producere, Bartunek Katalin idén is hatalmas munkát végzett. Bár a műsor, a történelmi kosztümök „készen" voltak, a támogatók összetrombitálása nem lehetett könnyű. Már csak azért sem, mert a hagyomány szerint legilletékesebb cégek mintha hiányoztak volna. Szerencsére a közönség nem hiányzott. A föllépő művészek - Bács Ferenc szóvivő, a háziasszony szerepében Sajgál Erika, a Sissit megszemélyesítő Őry Edit, a törzsvendég Oszvald Marika, az új fiú, Mikó István, az énekes szerepben kissé megilletődve debütáló csodaszép Gryllus Dorka és mások - kellemesen könnyed hangulatú estet varázsoltak a csodálatos kastély udvarára. Jövőre veletek ugyanitt! Kép és szöveg: Zétényi Zoltán

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 229 vendég böngészi