Főoldal Sajtóarchívum Új Pest Megyei Hírlap Tatárszentgyörgyi újdonságok (Új Pest Megyei Hírlap)

Tatárszentgyörgyi újdonságok (Új Pest Megyei Hírlap)

E-mail Nyomtatás PDF

1997. december 23. - Ivóvíz után, szennyvíz előtt
Ha minden a forgatókönyv szerint történik, akkor karácsonyra megérkezik a nemrég elkészült hálózaton át az ivóvíz azokba a tatárszentgyörgyi há- zakba is, amelyekbe nemrégen kötötték be a vezetéket. A jó hírek mellett a gondokról is - beszélt Gazdik Jánosné polgármester asszony.
Ezt a karácsonyi ajándékot nagyon megérdemelték a helybéliek, hiszen a falu nagyobb részében már évekkel ezelőtt elkészült a vízvezetékhálózat. A testület óvatosságból akkoriban úgy döntött, hogy nem vesz fel néhány milliós hitelt, hanem két részben vág neki a vízvezeték építésének. Azóta kiderült, hogy nem volt jó a döntés, hiszen ma magasabb áron kell ezt a beruházást elvégeztetniük. Az építéshez kaptak a Területfejlesztési Tanácstól 13 millió forint támogatást. Jelenleg a gerincvezeték készen áll, azaz fekszik a földben, s három-négy utcában a házi bekötéseket is elvégezték. Már csak az ÁNTSZ engedélyére várnak.
- Ezért is döntött úgy ez év júliusában a mostani képviselő-testület, hogy a napirenden lévő szennyvíztisztítót már nem „aprózzuk el" - kezdte a polgármester asszony. - Aláírtuk a Bács-Kiskun megyei Kunpeszérrel a közös beruházásról szóló megállapodást, és együtt fogunk pályázni a céltámogatásra. A költségek mintegy 150 millió forintot tesznek ki. A külterületen megépítendő létesítmény magas költségei azzal magyarázhatók, hogy minden közművet oda kell vezetni. A telep először a szállított szennyvizet fogja tisztítani, majd - reményeink szerint 1999 körül - a csatornahálózat építése is befejeződhet. A tisztítómű költségeinek saját részét hitelből igyekszünk fedezni.
Az önkormányzat még rendelkezik némi közművagyonnal, bár a gázhálózat megépítéséhez a Démász-részvényeiket értékesítették. Nemrégen a közlönyből értesültek arról, hogy a községet kivették a hátrányos helyzetű települések listájáról, így az állami támogatásuk mintegy 2,5 millió forinttal csökkent. A bonyolult pontrendszerrel kalkulált mutató alapján született döntésnél nyilván az is számított, hogy közművek tekintetében elég jól állnak. Mint soroltuk, az ivóvízellátás befejezése küszöbön áll, gázszolgáltatás van, telefon és kábeltévé működik. A támogatás csökkentését reményeik szerint a jövő évtől bevezetendő 0,4 százalékos helyi iparűzési adó bevételei fogják pótolni. Az összeget egyelőre nem tudták tervezni, mert még nem kapták meg az APEH-től a helyi adózók árbevételeinek kimutatását.
- Ebben az évben is volt egy fejlesztő beruházásunk a községben - folytatta Gazdik Lajosné. Október 1-jén nyitottuk meg az új fogorvosi rendelőnket. A korábban tűzoltószertárként szolgáló épületet alakítottuk át rendelővé 3,5 milliós költséggel. Korábban céltámogatással 1,1 milliót kaptunk orvosi műszerekre és gépekre, így megindulhatott a rendelés.
Tatárszentgyörgyön is gondokat okozott a gyermeknevelési támogatás bevezetése, akárcsak országszerte más településeken is, hiszen a fizetési kötelezettséghez nem kaptak elegendő pénzt. Itt a 250 kérelmezőnek nem tudták biztosítani a törvényben előírt 2300 forintot - csupán nyolcvan gyerekre jutott volna -, így inkább törvénysértő határozatot hozott a testület, és mindenkinek ezer forintot adtak. A keresetigazolás itt sem tükrözi a valós jövedelmeket, a kérelmek a minimálbéren alapulnak. Így jóval többen válnak jogosulttá, holott sokuknál a látható életszínvonal nem indokolná a segélyt. A lakosok közül nem mindenki törekszik állandó jövedelmet biztosító munkahelyre, hanem inkább valamilyen segélyért folyamodik. Az 1700 lakost számláló községben 200 fölött van a cigány lakosság létszáma, így ez is növeli a szociális kiadásokkal kapcsolatos gondokat. A polgármesterasszony szerint mindezek ellenére a gyermekes családok megértették, hogy az önkormányzatnak nincs több pénze, és nem keltettek hangulatot a testület ellen. Az önkormányzat egyébként postai úton utalja a segélyeket, mondván, az ügyintézők idegei sincsenek kötélből, és biztonsági őrök alkalmazása többe kerülne mint a postaköltség. Nekik is egyszerűbb volna többet fizetni az állandó magyarázkodás helyett.
- A napokban kérte a Tákisz a községben felmerült gyermeknevelési igények adatait és a hiányzó összeg nagyságát - tájékoztatott Gazdik Jánosné. Talán az országos összkép alapján megváltoztatják a jelenlegi rendszert, hiszen a környező települések is hasonló helyzetben vannak.
A községben körülbelül negyven olyan vállalkozó van, aki munkát ad. Ezek közel hetven főt foglalkoztatnak összesen. Az ez évi szociális kiadásaik 8 millió forintot tettek ki, ez a költségvetés 10 százalékára rúg. Bőven lenne hely több pénznek is. Zétényi Zoltán


 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 372 vendég böngészi