Főoldal Sajtóarchívum Erdőgazda Erdő mellett (Erdőgazda)

Erdő mellett (Erdőgazda)

E-mail Nyomtatás PDF

20010./4. – Rendezvénysorozat a tiszta erdőkért
A közismert dal manapság nem azért érdemel figyelmet, mert sok fát kell hasogatni, hanem mert sok szemetet kell eltakarítania annak, akinek hajléka az erdő szélén áll.
Az áldatlan állapotok miatt, a tagság javaslata alapján született az elhatározás az Országos Erdészeti Egyesület vezérkarában, hogy ebben az évben az Erdők hete rendezvénysorozatának központi gondolata a tiszta erdő legyen.
Számos „nagygazdát", rt.-t sikerült megnyerni az ügynek, és az erdei iskolai hálózaton keresztül sok gyermekhez eljuttatni azt az üzenetet, ami a tiszta erdőről szól.
A VADEX Rt. vállalta, hogy idén befogadja az Erdők hete megnyitó ünnepségét. A vállalást kitűnően teljesítette az ősi királyi városban székelő cég. A följegyzések szerint e vidék királyi vadászatok színhelye volt. A hagyományokhoz híven egy kiterített hatalmas agancsú, kapitális bika „díszítette" a hosszúkígyósi Erdei szentélyt. Dr. Szaradics József helyettes tábori püspök a Teremtés könyvéből idézett szentbeszédében.
Az évszázados bükkös alatt egybegyűlteket a Balsay-dinasztia két tagja, Balsay Miklós VADEX-vezérigazgató, majd a szintén erdőmérnök, Balsay István országgyűlési képviselő köszöntötte. Mindketten az erdészek gondoskodó, áldozatos hivatását ecsetelték, nem feledve a teljesítendő gazdasági követelményeket és az utókorral szemben érzett felelőséget sem. Gazdasági eredményeik mellett büszkék az erdei iskolai munkára és a bükkös mélyén rejtőző, védelem alatt álló őskövületekre is.
Mire a Vértes mögött lebukott az őszi Nap, a vadászkürtök hangját fölváltotta a szarvasok nászát jelző bőgés. A résztvevők megnyugodhattak, a királyi vad utánpótlása biztosított.    (zétényi)


 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 254 vendég böngészi