Főoldal Sajtóarchívum Erdőgazda Magyarországon a vadvédelem központja (Erdőgazda)

Magyarországon a vadvédelem központja (Erdőgazda)

E-mail Nyomtatás PDF

1999./1. - Házavató Budakeszin
A 46 tagországot tömörítő Nemzetközi Vadvédelmi Tanács (CIC - International Council for Game and Wildlife Conservation) nemrégiben a milánói közgyűlésén úgy döntött, hogy Magyarországra helyezi át végrehajtó irodáját. Ez a kormányközi konzultációs testület nem csupán a vadgazdálkodás és a vadvédelem szakterületén számít tekintélynek, hanem nemzetközi befolyása sem elhanyagolható. Ezért a hazai szaktárca kiemelkedő agrárdiplomáciai sikereként könyvelhetjük el a CIC budakeszi fészekrakását a Pilisi Parkerdő Rt. 1942-ben épült klasszicizáló "sárga házában". Az ünnepi beszédet november 3-án dr. Torgyán József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter tartotta, és az avató szalagot Dieter Schramm, a CIC elnöke társaságában és számos hazánkba akkreditált diplomata jelenlétében vágta át. Az ünnepséget szabadtéri szentmise követte.
A Nemzetközi Vadvédelmi Tanács nem régen beiktatott vezérigazgatója, Rácz Fodor Gábor elmondta: az 1930 óta Párizsban székelő szervezet azzal az indokkal helyezte Magyarországra végrehajtó irodáját, hogy az EU bővítése ebben a térségben növeli a tennivalókat. A párizsi költségek rohamos emelkedése és az erre reflektáló magyar gesztus (a kormányzati szervek ingyenesen bocsátják rendelkezésre az irodát és a személyzetet) megkönnyítette a közgyűlés döntését. A CIC Magyarországra költözése nemcsak agrárdiplomáciai siker, hanem a hazánkban folyó szakmai munka elismerése is - hangsúlyozta Rácz Fodor Gábor.
Tennivaló azonban akad még elég, a nemzetközi tapasztalatok jól jönnek a hazai vadvédelem, vadgazdálkodás színvonalának javításához.
A Nemzetközi Vadvédelmi Tanács konzervatív zöld szervezet. A 75 tagország közül 26 kormányszinten vesz részt a munkában, a többi nemzeti illetve szakmai képviselettel rendelkezik. Rajtuk kívül 1200 egyéni tagja is van a tanácsnak. Tevékenysége kiterjed a vadvédelem, a vadgazdálkodás, a vadászat valamint a természetvédelem területére. A CIC társult tagja a Nemzetközi Természetvédelmi Uniónak, és a fenti témákban kormányközi konzultációs testületként ajánlásokat tesz a tagországoknak. Egyik napirenden szereplő téma jelenleg a fegyverrel történő határátlépés szabályozása. A magyar jogrendbe nehezen illeszthető szervezet feladatai közé tartozik még a tagszervezetek érdekképviselete és a tagok számára különböző szolgáltatások nyújtása. - z. z.-

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 108 vendég böngészi