Főoldal fotó Kétéves a FotoKlikk.hu

Kétéves a FotoKlikk.hu

E-mail Nyomtatás PDF
A 2003-as indulásakor a FotoKlikk elsõsorban a Magyar Fotográfiai Múzeum digitális változataként debütált.

 A 2003-as indulásakor a FotoKlikk elsõsorban a Magyar Fotográfiai Múzeum digitális változataként debütált. Az elmúlt két évben, folyamatosan, gazdag tartalommal bõvült a Múzeum digitalizált anyaga ugyanúgy, mint az azóta egyedileg tervezett és kifejlesztett Közösségi oldalak is. A FotoKlikk ma talán a legteljesebb fotográfiai adatbázis idehaza, eseményajánlójában folyamatosan rengeteg kiállítás, fotópályázat és akció található, de oldalain megtalálható megannyi cikk, személy és internetes link ajánló, könyv és lapajánló és szakmai szótár is.



Az évfordulók minden egyes ember, közösség, intézmény életében fontosak, mérföldkövek, gondolkodásra, visszatekintésre késztetnek. Így vagyunk ezzel mi is, a Fotoklikk, a Közösségi portálnak és a Magyar Fotográfiai Múzeum digitális archívumának szerkesztõi, alkotói és kitalálói.



Miért is hoztuk létre a Fotoklikket?

Elsõsorban azért, hogy a múzeum digitalizált fotó, tárgy és tudásanyagát, mely a nemzeti fotóvagyon és így a mi közös kincsünk része, a nagyközönség, a kutatók, érdeklõdõk, az arra kíváncsi emberek számára hozzáférhetõ legyen.

A modern, egyre fejlõdõ technika korában, amikor az internet révén új kommunikációs csatornák nyílnak meg mindannyiunk elõtt, amikor immáron nem jelent problémát a világ túlsó felén feltett képek, szövegek, hangok, videofelvételek kukkolása, szükségét éreztük, hogy a pillanat varázsát, a tíz, húsz, száz éve történteket az arra kíváncsiak velünk együtt átélhessék.



A Magyar Fotográfiai Múzeum egymilliós fotógyûjteményének kiállításainkhoz, publikációinkhoz kapcsolódó darabjai folyamatosan megnyílnak a nagyközönség számára, jelenleg a szám 14423.



A világszerte fogalomként emlegetett, a fotó- és mûvészettörténetben örök helyett szerzett André Kertész, Moholy Nagy László, az egyik legjelentõsebb, kormeghatározó magyar mûtermes fényképész Mai Manó gyûjteményünkben található szinte össze képe, a tízes-húszas évek meghatározó egyéniségének, a finomságok iránt érzékeny Máté Olga, az öregek által még személyesen is ismert és egy jobb világban, jobb korban nemzetközi elismertséget méltán megérdemlõ Reismann János, Reismann Marian és Angelo, a Japánban, majd Hawaii-on a mûvészeti élet jelentõs szereplõjévé vált, hazájában kevéssé említett Haár Ferenc életmûvének jelentõs szelete található a Fotoklikk oldalain.



Fotós témájú érmeinkbõl is válogattunk, emellett egyes fotósok életrajzi adatai, valamint könyvtárunk, képeslapgyûjteményünk, fényképezõgépeink katalógusai is a nagyközönség rendelkezésére állnak. A virtuális archívum mellett a Fotoklikk kortárs alkotók portfolióinak gyûjteményét is tartalmazza, mely lehetõvé teszi a szerzõi másolatok és eredeti példányok megvásárlását is.



Közösségi portálunk információs gyûjtemény a professzionális vagy amatõr szinten dolgozó vagy a média iránt érdeklõdõ, azzal bármilyen kapcsolatba kerülõ Internet használó számára, amely eligazodást nyújt, szolgáltató-, szórakoztató-, információs funkciót egyaránt ellát.



Több mint ezer fotográfiai esemény, kiállítás, több száz pályázat, megannyi különbözõ kategóriába szervezett érdekesség között bogarászhat nap, mint nap kis klikkünk tagja, egy kattintással eljutva akár az ország másik végébe, olvasva olyan lapok cikkeit akár, melyekrõl talán azelõtt még sohasem hallott (mivel a lenti újságosstandon nem is lehet õket megvenni), értesülhet pályázatokról, ahová beküldve fotóit ismertté teheti magát, akár a világ túlsó felén is.



A fotós közélet adatait, híreit felhasználóink közössége - akár Ön is - bocsátja rendelkezésünkre, amelyeket értõ szerkesztõgárda felügyel egy egyedileg kialakított szerkesztõi rendszerben. Több mint 100 szakmai cikk, ötletek, könyv és lap ajánló várja az oldalak látogatóit, ahol remélhetõleg minden titokra fény derül, ha nem, ott a közkedvelt fórum, ahol megoszthatják egymással felhasználóink kérdéseiket, gondolataikat, és a galériában bemutathatják egymásnak képeiket is.



Jövõbeli terveinkrõl néhány szóban.

A képdigitalizálás kisördöge folytán - mely röviden összefoglalható annyiban, hogy egy kép beolvasása mindig sokkal rövidebb ideig tart, mint annak fotótörténeti szisztematikus feldolgozása, és ez utóbbi szüli meg tulajdonképpen a Fotoklikken az egyes fotók adatlapját - 11305 nézõkép áll rendelkezésünkre, melyek eredetije klimatizált raktárunkban várja, hogy mása végre találkozhasson a nagyvilággal a világhálón keresztül.



Rónai Dénes, a magyar fotótörténet egyik legjelentõsebb, folyton kísérletezõ kedvû alakja, a közélet és a korabeli mûvészvilág szereplõje életmûvének jelentõs darabjai, több száz képe, a Brazíliában ismert és elismert, szimbolikus látásmódú Aszmann Ferenc, valamint Angelo montázsai, melyekkel egy sajátos mikrovilágot is megalkotott, ezen kívül a magyar fotográfia és riportfotózás meghatározó alakjainak komplett riportjait hordozó számtalan negatív kerül kis csapatunk által a közeli, esetleg a távoli jövõben a nagyközönség számára is hozzáférhetõvé.

Örömmel tudatjuk azt is, hogy a sokak által igényelt és várt virtuális fényképezõgép kiállításunk is hamarosan nyílik, a kollégák már befejezték a XIX. századi gépek nézõképeinek és digitális adatlapjainak elkészítését, már csak fogyaszthatóvá tételükre kell egy kicsit várakozni.



A klikk, a kattanás, kattintás szócska a fiatalokban biztosan a számítógép egerével, az egérrel kijelölt folyamat elindításával társul, azonban az idõsebb korosztály és a képpé vált fény szerelmesei számára az expozíció utáni kattanás, a blende villámgyors kinyílásának és záródásának hangját, a felvétel megszületését jelenti.

És eszükbe jutott már az, hogy a klikk egy, egy úton gondolkodó csapatot is jelent?

Milyen jó is valahova tartozni, egy azonos érdeklõdésû és látásmódú, azonos célok felé törekvõ közösséghez.



Köszönjük mindazoknak, akik eddig is részt vettek virtuálisan a múzeum hétköznapjaiban - akár olvasással, akár adatfeltöltéssel - várjuk õket továbbra is szeretettel, most megújult arculattal.

Újdonsült ismerõseink számára pedig nem fog csalódást okozni, ha egy kattintással belépnek hozzánk, és részt vesznek egy-egy felvétel születésében, a pillanat varázslatában.



www.fotoklikk.hu
Módosítás dátuma: 2005. november 30. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 351 vendég böngészi