Főoldal pszicho Hárompárti összefogás Nagy-Britanniában a drogok legalizálására (Index)

Hárompárti összefogás Nagy-Britanniában a drogok legalizálására (Index)

E-mail Nyomtatás PDF

2010. december 16. - A drogok elleni háború "drága kudarc", valójában maga teremti meg az illegális drogkereskedelem feltételeit, véli egyre több brit parlamenti képviselő. A Munkáspárt volt drogügyi főfelelőse csütörtökön a kábítószerek teljes legalizálását javasolja majd a parlamentben, a liberalizációt a rendőrök, az ügyészek és az ügyvédek is támogatják. Több milliárd fontot spórolhatnának évente, a rendőrök pedig valódi bűnügyek felderítésével foglalkozhatnának.
Parlamenti felszólalásban kezdeményezi a kábítószerek teljes legalizálását Bob Ainsworth munkáspárti képviselő, aki 2001-2003 között a belügyminisztérium kábítószerügyi felelőse volt. Ainsworthhoz egy liberális demokrata és egy konzervatív képviselő is csatlakozott. A konzervatív Peter Lilley szerint "a mostani megközelítés drága kudarc volt, mindannyiunk, főként a fiatalok védelmében ideje, hogy a politikusok többé ne használják politikai célokra a kérdést". Lilley ugyanakkor jelezte, hogy a maga részéről különbséget tenne a lágy- és a keménydrogok között, csak az ellőbbieket legalizálná.
A liberális Tom Brake pedig az 1972 óta érvényben lévő kábítószertilalom hatásvizsgálatát tartaná szükségesnek.
Ainsworth a Munkáspárt kormányzása idején az egyik prominens képviselő volt, ez pedig állítása szerint megakadályozta abban, hogy hangot adjon véleményének a kérdésben, hiszen igazodnia kellett a hivatalos állásponthoz. Most azonban már nincsenek ilyen kötöttségei, így végre nyíltan beszélhet a témában. Véleménye szerint a drogháború lezárása nem a vereség elismerése. "Az Egyesült Államok sem a vereségét ismerte el, amikor 13 év után eltörölte az alkoholtilalmat. Az egy pragmatikus lépés volt, tekintettel arra, hogy a kormánynak vissza kellett szereznie az ellenőrzést az erőszakos bűnözőktől" - nyilatkozta a Daily Telegraphnak [1].
Ainsworth 2009-2010 között a védelmi minisztériumban dolgozott. Ottani tapasztalatai alapján úgy véli, hogy "a drogháború maga teremti meg azokat a feltételeket, amelyek életben tartják az illegális drogkereskedelmet".
Elképzelései szerint a jövőben a kábítószereket orvosok írhatnák fel és gyógyszerészek árusíthatnák, így a kormány végre ténylegesen is ellenőrizhetné a drogkereskedelmet.
A kábítószerek teljes vagy részleges legalizálását Nagy-Britanniában a rendőrség, az ügyvédi kamara és az ügyészek is támogatják. Véleményük szerint már csak a fogyasztás legalizálása is többmilliárd fontot szabadíthatna fel évente, nem beszélve a rendőri munkaórákról, amit jelentéktelen drogügyek vizsgálata helyett valódi bűncselekmények felderítésére fordíthatnának.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 278 vendég böngészi