Főoldal Sajtóarchívum PopExpressz Megszavaztuk őket vagy választottuk (PopExpressz)

Megszavaztuk őket vagy választottuk (PopExpressz)

E-mail Nyomtatás PDF


1991. május – Rágógumi zenei díjak -1991. Petőfi Csarnok
Tízegynéhány év után a Kertészeti Egyetem Klubjából ebben az évben először került át a Petőfi Csarnokba az immáron hagyományos - egykor Popmeccsnek nevezett - év eleji közönség- és szakmai díjkiosztó. A helyszínfoglaló házibuli fényesen sikerült, már ami a fogadást-ven-déglátást illeti. A szponzorok és a házigazdák minden elismerést megérdemelnek. A töltött káposztától a húsospalacsintáig a sörtől a pezsgőig volt ott minden, mi szem-szájnak ingere.
Mindez a fő attrakcióról, a műsorról nem mondható el. Sőt! Ha nagyon finoman fogalmazok, akkor azt kell mondjam, hogy botrányos volt. Hogy erről ki tehet, a rendező felek vagy a helyszíni közvetítést vállaló tévé, nem tisztem, hogy eldöntsem. A tanulságokat másoknak kelt levonniuk. Most csupán néhány kedvezőtlen tapasztalatomat sorolom elő.
Íme néhány: A műsort az általános fejetlenség jellemezte. Az embernek néha az volt az érzése, hogy még a rendező vagy a műsorvezető sem tudta, hogy ki és mi fog következni. Nem csoda, hogy a nagy zűrzavarban időnként tévesen konferálták be a föllépőket. A műsort egy hosszabb büntető szünet is megszakította - ekkor ment a híradó a tévében -, s közben semmittevésre buzdították a közönséget. (Lehet, hogy jövőre fele ennyien sem váltanak jegyet a gálaestre?) Volt olyan előadó, amelyik kétszer is megmutatkozhatott a színpadon, míg másoknak egy számra is alig nyílt lehetőségük. Az utolsó föllépők már szinte sötétben zenéltek -egymásnak. A szponzorok viselkedése pedig egyenesen kritikán aluli volt. Az még hagyján, hogy állandóan rágógumival dobálóztak - bár ez, a néhány évvel ezelőtti Drahdiwaberl-show után, legalábbis ciki -, de amikor egy komoly bank komolytalan képviselői pénzt kezdtek szórni, az már több volt a soknál. A Kétforintos dal óta a magyar rockszínpadokon ez csak fordított irányban képzelhető el. A jó ízlés határát akkor lépték át végleg, amikor a díjazott Bródy János zsebeit kezdte apróval tömni a bankos úr (?). Szegény Tini szemlátomást éveket öregedett azokban a percekben. Ajánlom megfontolásra, hogy vegyünk példát azoktól, akik ezt jobban csinálják! A díjakat adják át a pályatársak, netán csinos hölgyek, esetleg együtt. A szponzorokat pedig ne engedjék színpadra! Ők máshoz értenek - reméljük -, nem a színpadi viselkedéshez.
Hogy kik is nyertek? A közönség körében az Exotic-Emelet-Szandi-Dóra „négyesfogat" a legnépszerűbb. Idén a Vadkelet helyett a Vadnyugat a menő. Hja, kérem ilyen szelek fújdogálnak. Haladunk a korral... A szakmai szavazás tárgyilagosabb, visszafogottabb, de - öregesebb volt. A Pop-Expressz különdíját, az Aranypingvint, a Pa Dö Dő, Novai Gábor és Gréczy Zsolt szövegíró nyerte. Gratulálunk a győzteseknek! Ami pedig a jövőt illeti, már most lehet szorgalmasan jegyzetelni, hogy feledésbe ne merüljön egyetlen jó teljesítmény se, és jövőre ismét játszhassunk egy jót! Mert ugyebár senki sem veszi halálos-komolyan ezt a szavazást-választást. Z. Z.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 326 vendég böngészi