Főoldal Ajánló Kultúrkör - 2011. február 14., hétfő

Kultúrkör - 2011. február 14., hétfő

E-mail Nyomtatás PDF

Kossuth Rádió 20.30-21.00
Szerkesztő-műsorvezető: Antall István

Noli turbare circulos meos!

Lezsák Sándor költő, az Országgyűlés alelnöke, Szárszó és Lakitelek kapcsolatáról, Püski Sándor küldetéséről, a nyolcvanas évek közepétől bontakozó szellemi mozgalomban játszott szerepéről, a könyvkiadó és irodalomszervező Püski Sándor vállalásairól, a máig érvényes magatartásról amely az aktív társadalmi szerepvállalást és a szellemi mozgalmakban való részvételt, az irodalmi művek gondozását és kiadását nem tudta és nem is akarta elválasztani egymástól.    

Püski István arról, hogy milyen volt gyereknek lenni egy olyan családban, ahol a magyar közgondolkodás és irodalom legnagyobbjai ültek egy asztalhoz a legkisebbekkel, hogy hogyan lehetett elviselni a családra nehezedő politikai nyomást, a  két nagyobb fiútestvér kényszerű ötvenhatos menekülését, majd a Püski házaspár 1970-es emigrációját, s az Amerikában újjászervezett kiadó hazaköltöztetését, újraindítását.    

Zentai Péter László Püski Sándorról és Zoltán Ilonáról. A hűség embere, aki jogásznak készülvén, az egyetemi jegyzetek műfaját is megteremti, hogy könyvkiadóját létrehozhassa, s a szegényparasztságból érkezve soha nem feledkezik meg az őt útjára bocsátó közegről. Sem a két világháború között, sem a koalíciós időkben, 1956-ban, 1970-es kényszerű amerikai emigrációja során, sem pedig hazatérésekor. Sinka István, Németh László, Féja Géza mellett Csoóri Sándor, Duray Miklós, Csengey Dénes, vagy Nagy Gáspár is a látókörébe került.        

Kürti László költő Mátészalkán él és dolgozik, a tornatanárság mellett végezte el a filozófia szakot is ekképpen test és lélek ápolása a tanári feladata is egyben. Harmadik kötete után is úgy véli a tájékozódás nem ér véget a megjelenéssel, a mai napig keresi helyét és költői alapállásának emberi és kritikai rokonságát, hogy a kiadásról ne is beszéljünk.  

Bödő Anita – A Forrás táncegyüttes Érden alakult a néptáncegyüttes, de már évek óta Százhalombattán leltek otthonra, s közönségre is országszerte, hiszen a magyar táncház mozgalom hatvanas-hetvenes évekbeli indulása és a népzenei iskolák határon túli, erdélyi, felvidéki előképek felé való tájékozódása visszahatott a „professzionális” színpadi néptánc kultúrára is.      

A műsorral kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat szívesen olvassuk a kultú Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címünkön.
Nem lehet elmulasztani!
Utólag is: www.radio.hu / Tartalomszolgáltatás / Kossuth,
szakszerűbben:
http://real1.radio.hu/kossuth/

A kultúra körei - bármikor széttapossa azokat a hatalom -,
mindig újra rajzolják magukat.
Lásd: Arkhimédész

 

Módosítás dátuma: 2011. február 14. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 117 vendég böngészi