Főoldal múzeum Indokínai filmklub, irodalom és koncertek az Aranymúzeumban decemberben (MTI)

Indokínai filmklub, irodalom és koncertek az Aranymúzeumban decemberben (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2012. december 3. - Budapest - Indokínai filmklubot és irodalmi sorozatot indít a Zelnik István Délkelet-ázsiai Aranymúzeum, ahol decemberben koncertek, tárlatvezetések és ismeretterjesztő előadások is várják a közönséget.
Hubai Gergely Indochinema elnevezésű, havonta jelentkező előadás-sorozata hétfőn Filmek a fehér elefánt királyságából címmel Thaiföld filmes múltját és jelenét tekinti át - tájékoztatta az MTI-t az Aranymúzeum.
Sziám (később Thaiföld) történetében mindig is fontos szerepet játszott a filmgyártás, előfordult, hogy a thai uralkodócsalád tagjai is rendeztek filmeket - emelte ki az intézmény. Az előadás áttekintést ad az ország több mint százéves filmtörténelméről az itt forgatott hollywoodi produkcióktól kezdve a thai filmipar angol nyelven készült gyöngyszemein át a ritka történeti emlékeket megörökítő rövidfilmekig és kortárs alkotásokig.
Hubai Gergely a sorozat későbbi állomásai során Vietnam, Kambodzsa, Laosz, Mianmar, Malajzia, Indonézia és a Fülöp-szigetek filmgyártását is bemutatja.
December 10-én Egri Mária művészettörténész Ezüst György festőművészről tart előadást egy előkészületben álló, az életművet feldolgozó album kapcsán.
Először rendez saját aukciót december 15-én az Aranymúzeum Zelnik István gyűjteményének 184 darabjából, az árverés bevételét a műgyűjtő a magyar keletkutatás javára ajánlja fel.
Másnap tartják az Aranymúzeum napját, amelyen ingyenes gyűjtői tárlatvezetések, ázsiai táncbemutatók és dzsesszkoncert várja a látogatókat, de ekkor indul el az intézmény irodalmi sorozata is a vietnami kortárs irodalom  áttekintésével.
December 22-én Vámosi-Nagy Zsuzsa fuvola-, Szilágyi Kinga Katinka hárfa- és Kondor Péter brácsaművész ad karácsonyi koncertet, majd az újév első napján Kokas Katalin koncertezik a múzeumban a Zelnik István által nála letétbe helyezett Stradivari-hegedűn, Kelemen Barnabás és György Ádám kíséretében.
A tervek szerint 2013-ban délkelet-ázsiai zenei, illetve táncelőadásoknak is otthont ad az Andrássy úti intézmény, ahol a vélhetően Magyarországról kicsempészett késő római ezüstlelet, a Seuso-kincsek történetéről rendezett sorozat keretében a téma egy-egy szakértője (művészettörténész, jogász, újságíró) is előadást tart.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 196 vendég böngészi