Főoldal szabadtér Szegedi szabadtéri - Marad a műsor, pályázik a leváltott igazgató (MTI)

Szegedi szabadtéri - Marad a műsor, pályázik a leváltott igazgató (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

2012. december 15. - Szeged – A 2013-as évad az eredeti terveknek megfelelően valósul meg – tájékoztatta a Szegedi Szabadtéri Játékok távozó igazgatója szombaton közleményben az MTI-t. Bátyai Edina maga is pályázik a vezetői posztra.
"Az alkotók ugyanolyan harci kedvvel, szakmai elhivatottsággal várják a produkciók színpadi előkészületeit, akárcsak az ezt megelőző évadokban. Jövő nyáron ismét kiváló előadások gazdagítják a Szegedi Szabadtéri Játékok 82 évét, amire együtt leszünk büszkék. Én távolról, a 4000 fős közönség a nézőtérről" - szerepel Bátyai Edina kommünikéjében.     A napokban menesztett vezető a Klubrádiónak szombaton úgy nyilatkozott, hogy ő is beadja pályázatát a leváltásával megüresedő igazgatói helyre.     Bátyai Edina menesztéséről csütörtökön a Fidesz-KDNP-frakció tagjainak és a Jobbik képviselőjének szavazatával zárt ülésen döntött a szegedi rendkívüli közgyűlés. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Regionális Összművészeti Központ (REÖK) ügyvezetőjének leváltását a Fidesz-KDNP-frakciója gazdasági megfontolásokkal indokolta. Korábban közleményükben azt írták, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok elmúlt években tapasztalt "gazdasági mélyrepülését" a tulajdonosnak meg kellett akadályoznia.     A kulturális szakember menesztéséről december 1-jei ülésén határozott először a szegedi közgyűlés, a döntést azonban Botka László szocialista polgármester - élve az önkormányzati törvényben adott jogkörével - nem írta alá, ezért kellett ismét tárgyalni az ügyet a december 13-i rendkívüli közgyűlésen, amely végül megszavazta Bátyai Edina elmozdítását posztjáról.
Botka László az ülést követően újságíróknak úgy fogalmazott, hogy a közgyűlés fideszes-jobbikos többsége arcul csapta a szegedieket. A politikus elmondta: bízott abban, hogy a jobboldali képviselők meghallják a szegediek és a magyar kulturális élet reprezentánsainak a döntést elutasító véleményét. "Ez az ügy nem Bátyai Edináról, hanem elfogadhatatlan hatalomgyakorlásról, öncélú politizálásról szól" - tette hozzá.     A Fidesz-KDNP-frakció javaslata szerint most nyílt pályázaton választják ki az új igazgatót. Bátyai Edina a szegedi REÖK ügyvezetője is. Leváltása azután került napirendre, hogy egy REÖK-beli kiállításon bemutatott installáció sokakban felháborodást keltett.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 123 vendég böngészi