Főoldal Sajtószemle Heti Válasz: Fekete György kitölti mandátumát az MMA élén, jövő novemberig marad (MTI)

Heti Válasz: Fekete György kitölti mandátumát az MMA élén, jövő novemberig marad (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2013. február 13.- Fekete György mandátuma jövő novemberben jár le a Magyar Művészeti Akadémia élén, az elnök a Heti Válasznak adott interjúban elmondta: annál tovább nem akar az MMA elnöke lenni, addig viszont mindenképpen marad.

"Kihordtam" a csecsemőt, most szokik le az anyatejről, el akarom juttatni az iskoláig" – indokolta Fekete György, hogy miért nem távozik az MMA éléről. A Heti Válasz csütörtöki számában megjelenő interjú előzetes összefoglalóját a lap szerkesztősége még szerdán juttatta el az MTI-nek.
Botrányt okozó nyilatkozataival kapcsolatban Fekete először szólal meg és elárulja: félremagyarázták azt, amit Konrád Györgyről nyilatkozott. Mint mondta, esze ágában sincs és nem is volt megkérdőjelezni az író magyarságát, s centivel, dekával nem mérik a nemzeti elkötelezettséget sem. Azt mégsem tudta megmondani, hogy Konrád vagy mondjuk Esterházy Péter meghívást kap-e majd az egyetlen, köztestületként működő magyar művészeti szervezetbe.
Fekete György az interjúban mindenesetre tisztázza, mit csinált az ötvenes években: egy Király Béla által aláírt igazolvánnyal bizonyítja 1956-os nemzetőr tevékenységének tényét, valamint beszámol arról is, hogyan végezhetett ennek ellenére 1957-ben, s építhetett fényes karriert a hetvenes-nyolcvanas években. Azoktól pedig, akik bandaszellemet, ideológiai egyoldalúságot emlegetnek az akadémiával kapcsolatban, Fekete "csak annyit kérdez": ugyan hol, kik listázzák a tagjainkat? Honnan tudják, hogy ideológiailag ki hová tartozik?
Arról, hogy a Műcsarnok tulajdonjogát az MMA kapná meg, Fekete György úgy fogalmazott a lapnak: "A kulturális értelmiség jó része először nyilatkozik, aztán kérdez - ha egyáltalán. Azoknak, akik december 28-án a Műcsarnokban támadtak engem, nem kellett volna megkérdezniük előbb, mi a tervünk a Műcsarnokkal?"
Beszélt arról is, hogy Andy Vajna néhány hete nála járt. "Ha akkor nem jutott eszébe rákérdezni a témára, telefonon is megtehette volna utólag. Eszünk ágában sincs bekebelezni a filmkészítést, ahogy a múzeumokat és a színházakat sem. A Műcsarnoknak pedig lesz új igazgatója, nem mi irányítjuk majd - csupán kinevezési jogunk lesz" - fogalmazott Fekete György a Heti Válasznak.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 353 vendég böngészi