Főoldal pszicho A túl sokat tévéző gyerekekből antiszociális felnőttek válhatnak (MTI)

A túl sokat tévéző gyerekekből antiszociális felnőttek válhatnak (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Washington, 2013. február 18. - A túlságosan sokat tévéző gyerekekből és kamaszokból nagyobb valószínűséggel válhatnak antiszociális és bűnöző viselkedésű felnőttek - derült ki az új-zélandi Otagói Egyetem tanulmányából.
Korábbi vizsgálatok már sugalltak összefüggést a túlzott gyerekkori tévénézés és a felnőttkori antiszociális viselkedés között, ám csak néhánynak sikerült ok-okozati kapcsolatot is kimutatnia. A mostani az első tanulmány, amely egész gyermekkorra kiterjedően vizsgálta a televízió-nézési szokásokat, és az erre visszavezethető felnőttkori antiszociális jegyek egész sorát tanulmányozta.
A kutatók nagyjából ezer olyan gyermeket követtek figyelemmel, akik 1972-73-ban születtek az új-zélandi Dunedinben. Öt- és tizenöt éves koruk között a szakemberek kétévente megkérdezték őket televíziózási szokásaikról. Az eredmények szerint a többet tévéző gyerekek ellen felnőttkorukban nagyobb valószínűséggel született büntetőjogi felelősséget megállapító ítélet, és nagyobb eséllyel váltak antiszociális személyiségjegyeket mutató felnőttekké.
Az Otagói Egyetemen dolgozó Bob Hancox szerint a későbbi büntetőjogi felelősségre vonás kockázata nagyjából 30 százalékkal növekedett minden újabb órával, amelyet a gyerekek tévénézéssel töltöttek egy átlagos hétköznap este.
A Pediatrics című folyóirat internetes oldalán közölt tanulmány összefüggést mutatott ki továbbá a túlzott gyerekkori tévézés és a felnőttkori agresszív személyiségjegyek, a gyakori negatív érzelmek és a társadalomba való beilleszkedést súlyosan hátrálható antiszociális személyiségzavar fokozott kockázata között.
Az eredmények szerint az összefüggés nem a felmérésében részt vevők társadalmi-gazdasági helyzetével, a korai gyermekkorban jelentkező agresszív vagy antiszociális viselkedéssel vagy a szülők nevelési szokásaival volt magyarázható. Mint arra a kutatók rámutattak, nem a már antiszociális jegyeket mutató gyerekek néztek több televíziót, hanem a túl sokat tévéző társaik váltak hajlamosabbak arra, hogy a későbbiekben antiszociálisan viselkedjenek, ilyen személyiségjegyeket mutassanak - idézte a tanulmányt az EurekAlert című tudományos portál.
A kutatók megjegyezték, hogy mivel a tanulmány megfigyeléses módszerre épült, nem bizonyítja egyértelműen, hogy a túlzott tévénézés okozta az antiszociális viselkedést, ám az eredmények összhangban vannak az eddigi vizsgálatok döntő hányadával, és további bizonyítékokat szolgáltatnak arra, hogy a túlzott gyerekkori tévézésnek hosszú távú következményei lehetnek a viselkedésre nézve.
Az Amerikai Gyermekgyógyászok Szövetsége (AAP) legfeljebb napi egy-két óra minőségi televíziózást ajánl a gyerekeknek.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 345 vendég böngészi