Főoldal fotó Robert Capa Központ lehet az Ernst Múzeum helyén (MTI)

Robert Capa Központ lehet az Ernst Múzeum helyén (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2013. február 18. - A budapesti Robert Capa Központ létrehozásáról dolgoz ki tervezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi); a kortárs fotóművészeti intézmény az Ernst Múzeumban jönne létre - értesült hétfőn a nepszava.hu.
A napilap információi szerint a jelenleg a Műcsarnok által működtetett Ernst Múzeum a Magyar Művészeti Akadémiához kerülne, és épületében nyílna meg a megalapítandó Robert Capa Központ, melynek vezetője várhatóan Kőrösi Orsolya, a Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó Ház igazgatója lesz.
Az új intézmény működéséhez évi 100 millió forintra lesz szükség, ebből a keretből a központ kiállításokat hozna létre, díjat alapítana, képzéseket tartana, ösztöndíjakat adományozna. Egyik fő feladata az lenne, hogy a hazai fotográfusok számára nemzetközi kapcsolatokat építsen, lehetőséget teremtsen vásárokra, nemzetközi workshopokra kijutni, illetve nemzetközi kiállítások kurátorait is meghívnák - írja a nepszava.hu.
Kőrösi Orsolya az MTI megkeresésére közölte: a kérdésben jelenleg szakmai egyeztetések zajlanak, rengeteg részlet vár még tisztázásra.
Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója az MTI-nek annyit mondott, hogy a koncepció behatóbb ismerete nélkül nem kíván véleményt nyilvánítani.
Az Emmi Kultúráért Felelős Államtitkársága írásos válaszában elismerte, hogy az Ernst Múzeum további hasznosítása tárgyában a tárcához érkezett egy kortárs fotográfiai központ létrehozásáról szóló kezdeményezés. Tekintettel arra, hogy a tervezet részletkérdéseiről döntés még nem született, további információt egyelőre nem közöltek.
Baán László a városligeti Múzeumi-negyed koncepciójáért felelős miniszteri biztos a Népszavának nyilatkozva üdvözölte az ötletet, de mint mondta, részleteket nem tud. A Szépművészeti Múzeumot is vezető szakember tudomása szerint a Robert Capa Központ nem lép fel egy általános fotográfiai gyűjtemény felépítésének igényével, s elsősorban a fotóriporteri hagyományra koncentrál majd, így létrehozása nem mond ellent a Múzeumi negyedben felépítendő Magyar Fotográfiai Múzeum koncepciójának.
A magyar állam 2009 januárjában csaknem 300 millió forintért vásárolt Robert Capa-fényképeket a New York-i International Center of Photography-tól, amely a magyar származású fotóriporter hagyatékát gondozza. A megvásárolt 937 darabból álló mesterkópia-sorozatot az intézet alapítója, Robert Capa öccse, a szintén fotográfus Cornell Capa állította össze azzal a céllal, hogy az Egyesült Államokban működő intézet mintájára Európában és Ázsiában is létrehozzon egy-egy fotográfiai központot. A magyar állam azonban - korábbi terveit megváltoztatva - végül a Magyar Nemzeti Múzeumban helyezte el a kollekciót.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 284 vendég böngészi