Főoldal film Lengyel Filmtavasz: 9 nagy- és 6 rövid játékfilmet vetítenek (MTI)

Lengyel Filmtavasz: 9 nagy- és 6 rövid játékfilmet vetítenek (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2013. május 4. - Budapesten a Művész mozi, Szombathelyen a Savaria Filmszínház ad otthont május 7. és 14. között a Lengyel Filmtavasz legújabb alkotásainak, 9 nagy- és 6 rövid játékfilmnek.
A nyitó esten a Film-remix című zene-film kollázzsal kezdenek, a műben keverednek a lengyel és a nemzetközi filmművészet képei. Az esten levetítik a Heniek című fekete-fehér, film noir hangulatú független produkciót is, amely arról szól, hogy érdemes-e föláldozni pénzért a barátságot, hűséget, tisztességet - közölték a szervezők az MTI-vel.
Marcin Krzysztalowicz többszörösen díjazott filmjét, a Hajtóvadászatot a közönség május 8-án tekintheti meg. Ez az alkotás elnyerte a krakkói Off Plus Camera Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Lengyel Játékfilm Fesztivál Ezüst Oroszlán-díját és a Lengyel Filmakadémia tavalyi fődíja mellett megkapta az elismerést a legjobb operatőri munkáért, a legjobb jelmezért és hangért.
Az idei program különlegessége, hogy a nagyjátékfilmek mellett hat rövid játékfilmet is bemutatnak. A 30 perc elnevezésű program keretében négy lengyel és két magyar film lesz látható, köztük Lőrincz Nándor és Nagy Bálint 180/100, valamint Reisz Gábor Külalak című alkotása.
Bemutatják Andrzej Jakimowski legújabb filmjét, az Imagine címűt, amely lengyel-portugál koprodukcióban készült. A film a vakok világába vezet, ahol - a főhős szerint - az értelem és a képzelet lehetővé teszi, hogy a vak ember is jól mozogjon a térben és aktív életet éljen.
A tavalyi év nagy filmes felfedezettje Michal Urbaniak világhírű dzsesszzenész, aki hetvenévesen főszerepet vállalt Piotr Trzaskalski Apám biciklije című filmjében. Jan Jakub Kolski A Popielawy mozi története című alkotása egy titkos küldetéseket teljesítő egykori tiszt hazatéréséről szól, aki próbál megbirkózni a régi traumákkal. Jerzy Domaradzki az Ötödik évszak című, az ötven feletti emberekről szóló vígjátékban azt boncolgatja, hogy mindig van esély a boldogságra két ember között. A film főszereplője, Marian Dziedziel színész a vetítésre eljön Budapestre.
Két elsőfilmes rendezőnő filmjét is bemutatják: a Nőnap, illetve Légy focista mindhalálig címűt. Maria Sadowska, akit eddig énekesnőként és zeneszerzőként ismert a lengyel közönség, a Nőnapban egy egyedülálló nő küzdelmét mutatja be egy nagy kereskedelmi céggel. Az alkotás valós történetet dolgoz fel. A Légy focista mindhalálig című könnyed vígjáték, amelyben a rendező, Anna Wieczur-Bluszcz a hetvenes és a nyolcvanas évek világához tér vissza. A rendezőnő és filmjének szereplője, Przemyslaw Bluszcz színész szintén a Lengyel Filmtavasz vendége lesz - tájékoztatta az MTI-t a budapesti Lengyel Intézet.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 235 vendég böngészi