Főoldal múzeum Halász János: balhékeltés zajlik a Ludwig Múzeum ügyében (MTI)

Halász János: balhékeltés zajlik a Ludwig Múzeum ügyében (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2013. május 10. - Senki nem bocsátotta el Bencsik Barnabást; a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum (Lumú) eddigi igazgatójának lejárt a mandátuma, az intézmény leendő vezetőjéről pedig még nem döntött az emberi erőforrás miniszter - mondta el a Kossuth Rádióban pénteken a kultúráért felelős államtitkár.
Halász János emlékeztetett: Balog Zoltán miniszter Bencsik Barnabás és a másik pályázó, Fabényi Júlia közül választja ki a kortárs múzeum leendő vezetőjét. A tárca mindenben a törvényeknek megfelelően jár el - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a sajtóban "balhékeltés" zajlik az ügyben.
A Lumúnak otthont adó Művészetek Palotájában (Müpa) az intézményvezetői kinevezések átláthatóbbá tételéért és a Ludwig Múzeum pályázati anyagának nyilvánosságra hozataláért csütörtök óta demonstráló Összefogás a Kortárs Művészetért csoport akciójáról Halász János úgy vélekedett: "akik tüntetnek, félre vannak vezetve, nem tudják, miről van szó".
Az államtitkár értékelése szerint "a Lumú nem teljesít túlságosan jól", 2009 óta folyamatosan csökken ugyanis az intézmény látogatószáma, esténként, a Müpa koncertjeinek kezdésekor ugyanakkor nincs nyitva a múzeum, ezen változtatni kellene - taglalta.
Mint közölte, a Ludwig Alapítvány képviselője a következő héten érkezik Budapestre, hogy egyeztetést folytasson az igazgatói pályázatról. "Fontos, hogy egy jó nemzetközi hálózat része a mi (Ludwig) múzeumunk" - jegyezte meg Halász János, hozzátéve ugyanakkor: a bécsi Ludwig Múzeum (Mumok) legutóbbi vezetőváltásakor az osztrák kulturális miniszter döntött az igazgatóról, bírálóbizottság nélkül.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 276 vendég böngészi