Főoldal múzeum Múzeumok majálisa - Átadták Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat (MTI)

Múzeumok majálisa - Átadták Az év múzeuma és Az év kiállítása díjakat (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2013. május 11. - A Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma, valamint a tiszaföldvári Tiszazugi Földrajzi Múzeum kapta Az év múzeuma 2012 díjat a Múzeumok majálisán szombaton a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az év kiállítása a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság Van egy kert - Útikalauz monostori kertekhez című időszaki tárlata lett.
A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület immár másfél évtizede minden esztendőben meghirdeti pályázatát Az év múzeuma cím elnyerésére. Előző évi tevékenységét felmérve hét intézmény jelentkezett a legutóbbi felhívásra.
Az elismerés a muzeális intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang. Az eredményességet az elmúlt évek teljesítményéhez viszonyítva értékelik a bírálók; a szakmai testület a pályázó múzeumok beküldött anyagait és a helyszínen szerzett tapasztalatokat együtt értékelte.
A bizottság döntése alapján Az év múzeuma 2012 díjat a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeuma a sikeres pályázatokra épülő szakmai és múzeumpedagógiai alapú vonzerőfejlesztés, illetve a programkínálat gazdagítása elismeréseként vehette át.
A Tiszazugi Földrajzi Múzeumnak a díjat az utóbbi években a muzeológiai tevékenység minden területére kiterjedő, sikeres pályázatokra építve elért jelentős fejlesztések elismeréseként ítélték oda.
A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület és az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság közös különdíját a szerencsi Zempléni Múzeum kapta a modern koncepciójú, korszerű eszközökkel felszerelt új állandó kiállítás és a gyűjtemény digitalizálása terén elért eredmények elismeréseként.
A bíráló bizottság elismerő oklevelét a paksi Atomenergetikai Múzeum, a budapesti Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum, a nagyatádi Városi Múzeum és a nemesvámosi Villa Romana Baláca érdemelte ki.
Az évente adományozott Az év kiállítása díjjal a kiállítások megvalósításában a tudományos felkészültséget, kreativitást, a közönséggel való kapcsolatteremtő képességet jutalmazzák. A díjat 2010-ben alapította a Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, és először 2011-ben osztotta ki.
A pályázatra az idén kilenc intézmény nyújtott be anyagot. Az év kiállítása 2012 elismerésben a Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátság Van egy kert - Útikalauz monostori kertekhez című időszaki kiállítása részesült, az egyedi kultúrtörténeti témát enciklopédikusan, interaktív, a látogatót meditációra is késztető módon bemutató kiállítás megvalósításáért.
A bíráló bizottság elismerő oklevelét érdemelte ki a szegedi Móra Ferenc Múzeum Aranyecset - Munkácsy Szegeden című időszaki kiállítása, a Petőfi Irodalmi Múzeum Mi mennyi? - Örkény István százéves című időszaki kiállítása és a Postamúzeum új állandó kiállítása.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 227 vendég böngészi