Főoldal Modellvilág Harmadszorra is újragomboltak a hazai feltörekvő és szárnyaikat próbálgató divattervezők (MTI)

Harmadszorra is újragomboltak a hazai feltörekvő és szárnyaikat próbálgató divattervezők (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2013. június 24. - Szecessziós kalapok, izgalmas táskakollekciók és kipárnázott kabátok vonultak a kifutón a Design Terminál harmadik alkalommal meghirdetett, és idén Közép-Európa témájára épülő Gombold újra! öltözéktervezési pályázatának záró divatbemutatóján, amelynek a Central European Fashion Days elnevezésű esemény adott teret szombaton.
"Az inspirációs forrás a közép-európai szecessziós építészet, szobrászat és ornamentika volt: angyalok és oszloptartó elemek. Olyan kalapokat szerettem volna csinálni, amelyek ezt a szoborszerű mozdulatlanságot idézik, ezért emeltem ki egy-egy részletet a szecessziós elemekből, amelyeket aztán átültettem a kalapokba" - mondta el az MTI-nek Erdei Ildikó Virág (MASAMOD) az Oldhands kategória kiegészítő alkategóriájának győztese, aki nyúlszőrből és filcből készítette kiegészítőit.
Mint hozzátette, mostantól minden erejével a kategória győztesének járó párizsi bemutatkozási lehetőségre fog készülni. A francia fővárosba meghirdetett bemutatóra hagyományos táska-kalap-kesztyű hármas fogattal szeretne előrukkolni. Virág Londonban végezte tanulmányait kalaptervezés szakon, és jelenleg filmekben utazik.
Az Oldhands kategória másik - öltözék - győztese a Garam Judit, Kovács Adél és Hajdu Anett alkotta NUBU. A Newcomer kategóriában Kovács Ágnes vitte el a legjobb kiegészítőnek, és Csík Orsolya a legjobb öltözéknek járó díjat.
A Gombold újra! pályázat döntő zsűrizésére még a bemutató előtt került sor. A május közepén lezárult tervzsűrizést követően összesen 13 tervező - Newcomer, vagyis új tehetségek; és Oldhands, vagyis feltörekvő tervező - kapott lehetőséget arra, hogy összemérje tudását és tehetségét a verseny utolsó szakaszában.
Az új tehetségek kategória győztesei olyan induló csomagot kaptak, amely segíti a piacra való kilépésüket (kisarculat megterveztetés, kollekció lookbook es imázskép-készítés, szakmai gyakorlatok), míg a "öregek" a külföldre való kijutást elősegítő díjakat kaptak (bemutatkozási lehetőség a 2014-es őszi-téli Párizsi Divathét kísérő rendezvényén).
Az idei döntő zsűrijének tagjai Eilidh MacAskill, a brit InStyle magazin főszerkesztője, Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Sebestyén Márta világhírű magyar népdalénekes, Magdalena Christofi, a lengyel Moda Forte igazgatója, Luu Anh Tuan vietnámi származású magyar, Jakub Polanka cseh, Mária Štraneková szlovák divattervezők, valamint Szűcs Péter, az InStyle Magyarország főszerkesztője, és Zoboki Gábor építész voltak.
A divatesemény, amelyet eredetileg június 8-ára hirdettek meg, ám a rendkívüli árvízhelyzetre való tekintettel a szervezők elhalasztottak, az eredeti programmal várta a nap folyamán a divat szerelmeseit. A délelőtti szakmai konferencia olyan kérdéseket boncolgatott, hogy mitől lehet jellegzetes a közép-európai divat, és hogyan tudnak hatékonyan piacra lépni a fiatal magyar vállalkozások. A nap folyamán magyar tervezők munkáit felvonultató dizájnvásár is várta a látogatókat.
A rendezvényre meghívták Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország legizgalmasabb és már bizonyított fiatal tervezőit, hogy a Visegrad Fashion Show keretében bemutassák legújabb kollekcióikat. Délután az öltözéktervezési pályázat első két szériájának döntősei mutatták be legújabb kollekciójukat.
A rendezvényhez kapcsolódóan korábban lezajlott buyer napon először látogatott Budapestre a nemzetközi divatipar felvásárlói krémje: a buyerek egy helyen, egyszerre láthatták az egész régió felhozatalát. A kezdeményezés rendkívül sikeres volt.    
A Design Terminál és stratégiai partnere, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, az esemény teljes hossza alatt gyűjtést rendezett az árvízkárosultak javára. A Millenáris B csarnokába meghirdetett rendezvény házigazdái Bényi Ildikó és Harsányi Levente voltak.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 221 vendég böngészi