Főoldal film Szász János filmje nyerte a fődíjat a Karlovy Vary-i fesztiválon (MTI)

Szász János filmje nyerte a fődíjat a Karlovy Vary-i fesztiválon (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF



Prága, 2013. július 6. - Szász János A nagy füzet című alkotása nyerte szombaton a fődíjat, a Kristály Glóbuszt a Karlovy Varyban rendezett nemzetközi filmfesztiválon.
A Magyar Filmunió szerint a fesztivál 1946-ig visszanyúló történetében először kapta magyar játékfilm a fődíjat.
Ez a fesztivál a közép-európai régió legnagyobb és egyetlen A-kategóriás filmszemléje.
Az Agnieszka Holland lengyel filmrendező által vezetett nemzetközi zsűri szerint A nagy füzet "háború nélküli háborús film".
A nemzetközi szereplőgárdát felvonultató A nagy füzet magyar-francia-ausztriai koprodukció, és az első olyan film, amelyet az új Magyar Nemzeti Filmalap - 180 millió forintos - támogatásával kezdtek el forgatni. Az új magyar filmnek ez volt a világpremierje.
A film a második világháború idején egy határszéli faluban a nagymamánál nevelkedő és a könyörtelen világban túlélni igyekvő ikerpár megrázó története.
A fődíjjal 25 ezer dolláros pénzjutalom is jár.
A fesztivál díszvendége, Oliver Stone Oscar-díjas amerikai rendező és forgatókönyvíró a záróesten átvette a világ filmművészetéhez való hozzájárulásáért neki ítélt Kristály Glóbuszt.
Az amerikai producer az Éjféli expressz című film forgatókönyvéért 1979-ben kapott először Oscar-díjat. A fesztivál nézői egy válogatás keretében ízelítőt kapnak Stone legjobb filmjeiből.
Ugyanilyen elismerésben részesült csütörtökön Theodor Pistek akadémiai festőművész, aki Milos Forman cseh származású világhírű amerikai rendező filmszereplőinek legfőbb kosztümtervezője. A nyitóesten John Travolta, legendás amerikai filmszínész kapott éltművéért Kristály Glóbuszt.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 334 vendég böngészi