Főoldal Sajtószemle Vendégségben a Művészetek Völgyében (Kisalföld)

Vendégségben a Művészetek Völgyében (Kisalföld)

E-mail Nyomtatás PDF

2013.08.06. - Rábaközi művészeti csoportok, szakácsok és civil szervezetek vendégeskedtek a hét végén a Művészetek Völgyében. Taliándörögdön Szőke András színész fogadta a rábaközieket.
„Szeretnénk élővé tenni a múltat, hisszük, hogy ami életre kelt, az életben maradhat." Ezen gondolatok nyomán dolgozik immár tizenhárom éve a hagyományok és a gondolatok megőrzésén a színész, rendező Szőke András és a helyi pap, Illés Sándor a Művészetek Völgye egyik településén, Taliándörögdön. Az elmúlt hét végén a Rábaköz vendégeskedett a Káli-medence kistelepülésén. Szűkebb környékünk gasztronómiáját, zenei együtteseit és nyugdíjasszervezeteit tekinthették meg a Művészetek Völgye látogatói.
A Rábaköz háromnapos programsorozatát a himodi önkormányzat cégének házi készítésű erős paprikája fűszerezte, de a vendégek megkóstolhatták a Hanság zöldségeiből készült ételeket is. Ángyán Csilla, Antelics Angelika és Vargáné Molnár Zsuzsanna a rábaközi fazekasságot, ékszerkészítést mutatta be Taliándörögdön, ahol a Rábaköz zenei világát a Fabula és a Hanság Big Band, valamint a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület jóvoltából a kapuvári nyugdíjascsoport képviselte. A régmúlt időkre a farádi Hanyi Táltoscsikók Hagyományőrző és Íjász Egyesület emlékeztette a Művészetek Völgye látogatóit. – Miután szombat reggel a plébánia melletti területen felállítottuk és berendeztük a jurtát, vártuk a kedves érdeklődőket, akik kipróbálhatták a tradicionális íj, az ostor, illetve a szarvasmarha szarvából készített kürt használatát – beszél hétvégi programjaikról Szijjártó Ottó, a Hanyi Táltoscsikók képviselője. A csoport bátrabb tagjai neveztek a főzőversenyre, melynek eredményeképpen a vörösboros gombás filézett csirkepörkölt elnyerte a Szőke András által vezetett zsűri tetszését is.

A Taliándörögdön élő színész-rendező a Kisalföldnek elmondta, a rábaköziek immár második alkalommal vendégeskedtek a 650 lakosú kistelepülésen. – A kapuvári nyugdíjasok olyan gondolatokat osztottak meg velünk, melyekkel lélekben mi is gazdagodtunk – mondta Szőke András. A rábaközi programok a helyi katolikus plébánia és templom környékén voltak, utóbbiról egy érdekes történetet mesélt a színész lapunknak. – A templom oldalán most (is) áll egy kereszt, melynek elődje túlélte az ötvenes éveket is – kezdte Szőke András. A modernebb idők azonban nem kímélték a keresztet és egyik éven fiatalok leszedték a templom faláról, majd a helyi sportpályán felgyújtották. – Ezt követően a közeli erdőben kerestünk egy fatörzset és mellétettünk egy baltát – avatott be a részletekbe Illés Sándor. A fatörzs mellé egy papírra kiírták, minden arra látogató csapjon egyet a törzsre, így néhány nap alatt közös erővel készült el az új kereszt, mely napjainkban is magán viseli a helyi összefogás nyomait. – Fontosnak tartjuk a beszélgetéseket a Művészetek Völgye látogatóival, lényeges, hogy komoly gondolatok szülessenek ezekből a beszélgetésekből, ezért is vélem azt, hogy a rábaköziek és a Káli-medence lakói átadják egymásnak élettapasztalataikat, így gazdagítva mindkét térség gondolatiságát – fogalmazott a házigazda, Szőke András. Turbók Attila

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 80 vendég böngészi