Főoldal muzsika Kezdődik Szent Gellért Nemzetközi Komolyzenei Fesztivál (MTI)

Kezdődik Szent Gellért Nemzetközi Komolyzenei Fesztivál (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Szeged, 2013. szeptember 18. - A szegedi Fogadalmi templomban rendezett szimfonikus zenekari koncerttel pénteken este elkezdődik a Szent Gellért Nemzetközi Komolyzenei Fesztivál keddig tartó programja; a rendezvényen először lesz hallható a svájci születésű osztrák-német fesztiváligazgató, Robert Christian Bachmann karmester és zeneszerző Hommage című szerzeménye.
A kulturális rendezvény szervezője a szeged-csanádi egyházmegye. A fesztivál Szent Gellért, az egyházmegye első püspökének nevét viseli. A legenda szerint a püspök egy utazása alkalmával megszállt egy faluban, ahol gyertyafénynél olvasott, amikor meghallotta egy kézi malmot hajtó lány énekét. A dal annyira megtetszett neki, hogy fölkeltette titkárát, hogy ő is élvezhesse a "magyarok szimfóniáját". A történet a magyar zene egyik első irodalmi említése.
A fesztiválon számos klasszikus szerző ismert és ritkábban hallható műve csendül fel, és kortárs darabok is megszólalnak majd. A koncerteken hallhatók majd többek között Bruckner, Beethoven, Mozart, Haydn alkotásai.
A hangversenyek dirigensei a Pro Cultura Hungarica-díjas Robert Christian Bachmann, a fesztivál művészeti vezetője, Jun Kuk Li karnagy, a salzburgi Kamara Filharmonikus Zenekar vezetője és Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.
A koncertek mellett egynapos installáció készül a rendezvény zárónapján a Dóm altemplomában, ekkor folytatódik a Bachmann-féle Uluru-projekt bemutatása. Az immár hatodik alkalommal megrendezésre kerülő performansz újabb meglepetéseket rejteget, és "nyitott műként" tovább feszegeti a hagyományos művészeti kategóriák határait.
A fesztiválon két tudományos előadásra is várják az érdeklődőket, a Gál Ferenc Főiskola Klebelsberg-termében Párducz Árpád és Janka Zoltán professzorok taglalják a zene és a tudomány összefüggéseit

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 297 vendég böngészi