Főoldal Kritika Nyílt levél Fabiny püspöknek

Nyílt levél Fabiny püspöknek

E-mail Nyomtatás PDF


2014. február 3. - Bocsánatkérést vár a rovótársadalom Fabiny Tamás evengélikus püspöktől. De a rovás ügyében az együttműködés előtt is nyitott az út.

Előzmények
Az újév első napjaiban kaptuk, majd továbbítottuk a megdöbbentő hírt, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületnek püspöke, Fabiny Tamás politikai felhangoktól sem mentes kirohanást intézett több magyar kulturális érték és jelkép, többek között a rovásírás (székely-magyar rovás) és a rovástáblák ellen.
Fabiny püspök a HVG-nek adott interjújának felvezetőjében a rovástáblákat állító önkormányzatok keresztényi önmeghatározását vonja kétségbe, majd a település-névtáblák kapcsán azon méltatlankodik, hogy a táblák mellett a miserend helyett "agyament" rovásírásos táblák vannak. Mindezek után pedig teljes tudatlanságáról és tájékozatlanságáról adva számot, kijelenti, hogy a rovásírásnak végképp semmi köze a kereszténységhez.
Cikksorozatunkban mindenek előtt megválaszoltunk felvetett kérdéseket a rovástáblák állításának rendjétől, a keresztény egyházi elöljárók történelmi kapcsolatáig a székely-magyar rovással. Megadva ezzel a lehetőséget, hogy Fabiny püspök közvetlenül a szakmától tájékozódjon és megkímélje magát a további vállalhatatlan megnyilatkozásoktól.
Nem maradt más hátra, mint hogy várjuk a bocsánatkérését a történtekért!
(Rovás Info)

Nyílt levél Fabiny Tamás evangélikus püspök részére


Tisztelt Fabiny Tamás!
Ön a HVG 2014. január 2-i cikkében a rovásműveltség történelmi szerepét és a rovásírás mai alkalmazását a politikai felhangoktól sem mentes interjú alkalmával nem csak egyházi elöljáróhoz, de magyar értelmiségihez is méltatlan stílusban és tartalommal illette. A tájékozatlanság és az ismerethiány sem lehet magyarázat a rovótársadalom és azon belül a táblaállító közösségek számára sértő, sőt a keresztényi hitvallás megkérdőjelezése által kirekesztő megnyilvánulására. Ezért a nyilatkozatban tett kijelentések átgondolására és visszavonására, valamint a rovótársadalom felé bocsánatkérésre szólítjuk fel.
A rovásműveltséggel kapcsolatos ismeretek hiánya miatt a jelenkori valóságnak és a tudományos tényeknek is teljesen ellentmondó véleménynyilvánítását illetően felhívjuk a figyelmét az alábbiakra:
1. A rovás helynévtáblák állítása a kulturális örökségünk részét képező nemzeti írásunk ápolásának, a korszerű rováshasználatnak egyik sikertörténete jelenlegi határainkon innen és túl. A politikamentes mozgalomban való részvétel a helyi közösségek szándékán, összefogásán és áldozatvállalásán múlik. A közösségépítő tevékenység sikerében a legfontosabb tényező pedig az, hogy szinte az összes világnézet, politikai beállítottság képviselői részéről szerencsére megtalálható a rovásműveltség ismerete, megbecsülése és ilyen módú pártolása.
2. A rovásműveltség és a kereszténység kapcsolata további kutatásokat igényel, azonban a rovás íráscsalád fejlődéstörténetében megalapozott hipotézis, hogy az avar-magyar népelemek 8. század második felétől kezdődő evangelizációja lehet az egyik kapcsolódási pont a Kárpát-medencei rovás és a székely-magyar rovás között. Az is tény, hogy a székely-magyar rovás máig megőrzött középkori emlékeinek többsége keresztény kötődésű. Az egyházzal és a hitélettel kapcsolatos feliratok legtöbbször a templomok falán, mennyezetén maradtak fenn, tehát az írásrendszer vallási célokat is szolgált.
3. A keresztény egyházi elöljárók és a rovásműveltség kapcsolata is sok példával szolgál rovás - nem csak hitéleti - alkalmazásait illetően. A rovástudó egyházi személyek hosszú listájából Önnek saját egyházából kínálunk példaképet, Bél Mátyás polihisztor tudós és evangélikus püspök személyében, de a felekezeti eltérés ellenére is ajánljuk még megfontolásra XVI. Benedek pápa közelmúltbéli véleményét a magyar szellemi örökség megbecsülendő részét képező székely-magyar rovásról.
Reméljük, hogy a fenti gondolatok mentén Önnek is sikerül majd megismerkedni nemzeti írásműveltségünkkel, melyben sok szépséget fog találni. Bízunk abban is, hogy híveinek jó, magyar pásztoraként pedig bátorítani fogja őket az ismeretszerzésre, valamint rovásműveltségünk megtartására, alkalmazására. Ebben a munkában mindig számíthat a Rovás Alapítvány és az egész rovótársadalom segítségére.
Tisztelettel,
Sípos László, elnök - Rovás Alapítvány















 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 101 vendég böngészi