Főoldal tánc A víg özvegy hazai premierjével kezdi a tavaszt a Magyar Nemzeti Balett (MTI)

A víg özvegy hazai premierjével kezdi a tavaszt a Magyar Nemzeti Balett (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2014. február 18. - Lehár Ferenc A víg özvegy című operettje balettváltozatának február 22-i magyarországi bemutatójával indul a Magyar Nemzeti Balett harminc előadást kínáló tavaszi előadássorozata, amelynek során a klasszikus elemekre épülő Etűdök című produkciót is láthatja az Erkel Színház közönsége.
A társulat tavaszi előadásait ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója elmondta, az egész évad repertoárját a műfaji és hangulati sokszínűség jellemzi, amelynek célja, hogy még vonzóbbá váljanak a közönség számára. A kínálatot ennek megfelelően "nagy kosztümös, 'klasszikus' klasszikus, vicces és vígbalettek" gazdagítják.
A balettigazgató aláhúzta, reméli, hogy A víg özvegy New Yorkban, Londonban és Milánóban aratott hatalmas sikere után, a magyar közönség is jól fogadja a darabot. Mint hozzátette, az együttesben megvannak azok a kvalitások, karakterek, amelyek ezt a produkciót igazán fényessé és naggyá tudják tenni.
A víg özvegy balettváltozatát először 1975-ben, az Australian Ballet előadásában láthatta a közönség Melbourne-ben. A magyarországi színrevitelt a darab koreográfiáját megálmodó Ronald Hynd, az ősbemutatón Danilo grófot alakító John Meehan, a díszlet- és jelmeztervező Peter Docherty, valamint Venekei Marianna és Bajári Levente magyar balettmesterek segítik. A februári premiert követően a balettet további hét alkalommal láthatják a nézők az Erkel Színházban, ahol az operaház zenekarának tolmácsolásában csendülnek fel Lehár Ferenc dallamai Silló István és Szennai Kálmán vezényletével.
A Solymosi által "balettcunamiként" aposztrofált tavaszi előadássorozat másik premierje a március 22-től látható Etűdök című produkció lesz, amely a Modern+1 elnevezésű sorozatba illeszkedik. A bemutatót követően további hat alkalommal láthatják a nézők a tiszta technikai tudásra épülő darabot, amelyben több mint húsz női táncos mozdul egyszerre a színpadon.
Április 5-én és 6-án a Pas de quatre'14 című esteken az Operaház balettegyüttese mellett a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett társulata is színpadra lép és mindenki a saját profiljának megfelelő előadással érkezik. A kezdeményezés új résztvevőjeként üdvözölt Szegedi Kortárs Balett a Rítus című produkció lerövidített változatával vesz részt az esteken.
A Pécsi Balett a mozgást és a táncot középpontba helyező, Hullámzó talaj című Zachár Lóránd-koreográfiával készül, míg a Győri Balett a Kodály című produkciót hozza el, amelyet nem sokkal korábban Torinóban fog bemutatni, majd az Erkel Színház után Nyizsnyij Novgorodba visz tovább. A Magyar Nemzeti Balett a Petite Mort című előadással járul hozzá az estekhez. A társulat mindezeken kívül megőrzi két operaházi Seregi-klasszikus repertoár-előadását és a Modern+1 összeállításban is további két alkotást ad elő.
Az április 7-re kitűzött TáncTrend14 - alternative című előadáson, amely a balettigazgató reményei szerint hagyományteremtő kezdeményezés lesz, az alternatív táncosoké, a független társulatoké és a kortárs koreográfusoké lesz a főszerep.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 359 vendég böngészi