Főoldal Krónika A Vasárnapi újság Balassi Bálint pályázata

A Vasárnapi újság Balassi Bálint pályázata

E-mail Nyomtatás PDF
A Vasárnapi újság szerkesztõsége örömmel ad nyilvánosságot a Bálint nap derûs megünneplését tervezõ civil kezdeményezéseknek.

 

 A Vasárnapi újság szerkesztõsége örömmel ad nyilvánosságot a Bálint nap derûs megünneplését tervezõ civil kezdeményezéseknek. Február 14. ebben az évben keddre esik. Több éves hagyomány immár, hogy ezen a napon az európai költõóriásra, Balassi Bálintra emlékeznek az irodalom és a zene kedvelõi.

Ekkor adják át Budán - az idén immár tizedszer - a Balassi Bálint-emlékkardot. Számosan felidézik ez alkalommal az európai lantmûvészet kiválóságát, Bakfark Bálintot is. A hozzánk beérkezett értesítések szerint Csíkszeredától Zircig, Szegedtõl Esztergomig több mint tíz településen tartanak zenés irodalmi estet a Bálint napi Balassi fesztivál keretében. Ilyen rendezvényt a február 14-éig hátra lévõ öt hétben még seregnyi helyen lehet tetõ alá hozni. Szerkesztõségünk szívesen hírt ad a tervekrõl. Kérjük, juttassák el postacímünkre a Balassi irodalmi est rövid forgatókönyvét. A február 3-áig beérkezõ programok alkotói között a Kairosz kiadó ajándék könyvcsomagját sorsoljuk ki. A legjobbnak ígérkezõ rendezvényre pedig riporterünk elmegy, és február 19-ei adásunkban beszámolunk róla.

Várjuk tehát a Balassi irodalmi est rövid forgatókönyvét a Vasárnapi újság, 1800 Budapest, Bródy Sándor utca 5-7. címre. A borítékra írják rá: Vasárnapi újság.

Kapcsolódó linkek:
Bálint napon Balassi Bálintra emlékezzünk
Balassi városai
Az anyanyelvi kultúrát õrzi, ápolja a Balassi Intézet


Európa-érmes közíró a Balassi-felhívásról

- A Vasárnapi Újság felhívást tesz közzé a Bálint nap megünneplésére, a jó kezdeményezéseket támogatjuk. Mi errõl Fricz Tamás Európa-érmes közíró véleménye?
(Hírháló, Vasárnapi újság, 2006. január 15.)

- Minden olyan kezdeményezés, ami a magyar hagyományokat feleleveníti, vagy megõrzi, az messzemenõkig támogatandó. Ez egy nagyon pikáns kezdeményezés, de nagyon érthetõ és nagyon fontos, hiszen az a világ, ami a plázákból áll, a hamburger, a hot-dog világa, a kóla világa, végül oda jutunk, hogy egyformák leszünk mindannyian. Minden úgymond fejlett, demokratikus ország lényegében majdhogynem ugyanazt csinálja, ugyanazt teszi és ez nagyon-nagyon-nagyon elszegényesíti ezt a világot. Vajon ki emlékszik Balassi Bálintra, jó lenne újra emlékezni rá. Vakfart Bálint is fontos név.

Lehet persze imádni a globalizáció ünnepeit, ha valahogy egybe akarjuk tartani ezt az országot és azt akarjuk érezni, hogy vannak közös dolgaink, meg közös ünnepeink, meg közös pillanataink, amik nagyon hiányoznak mindenféle módon politikában is, akkor ezeket nagymértékben támogatni kell és fel kell kutatni ezeket a hagyományokat, úgyhogy nagyon üdvözlöm ezt a kezdeményezést.

Bálint napon Balassi Bálintra emlékezzünk
Vasárnapi újság: Elhangzott: 2006. január 8-án.
(Részlet)
Újévi köszöntõjében a két legfontosabb évfordulóként ajánlotta a nemzet figyelmébe a köztársasági elnök az 1956-os forradalom 50 éves jubileumát, és Bartók Béla 125. születésnapját. Históriánk azonban további jeles évfordulókat is kínál a hagyományápoló civil szervezeteknek és kulturális közösségeknek.

Molnár Pál: - Tinódi Sebestyén 450 évvel ezelõtt, éppen januárban adta vissza lelkét a teremtõnek. Érdemes-e most a harmadik évezredben a mai magyarság emlékezetébe idézni ezt a középkori európai nagyságot? Kobzos Kiss Tamás Tinódi díjas énekes, a budai Népzenei Iskola igazgatója.

Kobzos Kiss Tamás: - Nemeskürthy Istvánnal válaszolnék: Örök vétek szakkönyvtárak mélyére számûzni ezt a költészetet, tömeg kiadásokban kellene újra és újra kinyomtatni, mint Aranyt vagy Petõfit. Tinódi vérbeli költõ volt, és vérbeli tudósító. Mint írja: egy átélt esemény az ország szempontjából lehet vagy nyereség, avagy veszteség, de róla megemlékezni gyönyörûség.

- Török Máté a Misztrál együttes vezetõje.

Török Máté: - Az énekelt vers és az énekelt történelem azt hiszem, hogy most fontos a XXI. Században. Az XVI. században ugye az igazi magyar lovagkort éltük és az énekelt vers talán akkor virágzott a leginkább, de ma ugyan olyan nagy szükség van rá.

- Az államelnök fölhívta a figyelmet arra, hogy Bartók Béla születésének 125. évfordulóját ünnepelhetjük az idén. Itt látom, az ön irodájában Bartók Béla fényképét és egy Balassi Bálintról készített rajzot. Tinódi és Balassi világa összefüggésben van-e valahol Bartók világával?

- Feltétlenül, hiszen Bartók egy szerves hagyományra épített. Az õ hatalmas értéke Kodállyal együtt az, hogy felfedezte azt a kultúrát, amit itt sokan próbáltak szétrombolni, ugye a XVI. században a török veszedelem. Maga Bartók is sok históriás éneket gyûjtött énekelt formában. Bartók azt hiszem Kodállyal együtt egy hatalmas munkát végzett és ha körülnézünk az európa népek között, nagyon kevés olyan nemzet van, akinek volt olyan személyisége, aki összegyûjtötte a saját múltjának a zenéjét, illetve népzenéjét, és így a magyar népdalkincs, illetve a népzenei kincs hungarikumként szerepel azt hiszem az egész országban, és egy olyan méretû gyûjteményt foglalt magába, amit talán más nemzetek nem nagyon mondhatnak magukénak.

- Ami a csatákat illeti, egy gyõztesnek az 550. évfordulóját ünnepelhetjük, a Nándorfehérvári csatáét. A zene segíthet-e közelebb hozni ezt az élményt a mai emberekhez?

Kobzos Kiss Tamás:- Magam is énekeltem annakidején sokszor, például a Felvidéken is különbözõ klubokban Hunyadi Jánosról szóló éneket. Nagybáncsainak ezt a vitéz énekét, ami éppen 100 évvel a Nándorfehérvári csata után íródott, tehát akkor is érezték már, hogy nem elég történelmi dátumokat emlegetni, és lelkesítették, bíztatták elsõsorban az vitézlõ népet, ahogy Nagybáncsai is írja.


Módosítás dátuma: 2006. január 17. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 330 vendég böngészi