Főoldal tárlat Lukácsi László az üvegművészeti seregszemle különdíjazottja Coburgban (Fotómédia)

Lukácsi László az üvegművészeti seregszemle különdíjazottja Coburgban (Fotómédia)

E-mail Nyomtatás PDF


2014. április 15. - Lukácsi László üvegművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja április 12-én, szombaton vette át a zsűri különdíját a coburgi nemzetközi kortárs üvegművészeti seregszemlén - közölte az akadémia.

A díjazott alkotás megvásárlására a Coburgi Európai Kortárs Üvegművészeti Múzeum jelentette be igényét.
Lukácsi László most először vett részt a bajorországi városban nyolc évente meghirdetett pályázaton, amelyre 1100 alkotással 550 művész jelentkezett. Lukácsi László elmondta, hogy a munkákról fotót kellett küldeni és az alapján választottak be 170 művet 150 művésztől, 26 országból. Ő egy munkát adott be: színjátszó üvegből ragasztott, legyezőszerűen fölépített, 70 centiméter széles és 35 centiméter magas tárgyat - amelyet ősszel készített, és novemberben mutatta be a budapesti Art Market nemzetközi kortárs művészeti vásáron - és értesítést kapott Coburgból, hogy a nemzetközi zsűri különdíját nyerte el vele.
Összesen 11 díjat és egy közönség-díjat osztottak ki a kortárs üvegművészeti seregszemlén, a díjátadó szombaton volt, a pályamunkákból vasárnap nyílt kiállítás Veste Coburgban, a város fölött 170 méter magasan fekvő XIII. században épült várban. A szeptember 14-ig nyitva tartó kiállításra kétnyelvű - német, angol – katalógus is készült.
A Veste Coburgban levő művészeti gyűjtemény 1977 óta hirdet pályázatot, volt nemzetközi bemutató 1985-ben és a mostani előtt 2006-ban. A művészek európaiak, de európai gyökerű alkotókat is vártak az Egyesült Államokból és Ázsiából. Az utóbbi években készült olyan üvegtárgyakat is beküldhettek az alkotók, amelyeket fával, fémmel, fotóval vagy akár videóval kombináltak.
Lukácsi László március 17. és 21. között Dubajban vett részt a Hybridart Management szervezte Design Days Dubai-on. A Hybridart az első magyar kiállító a közel-keleti országban.
Lukácsi László 1961-ben született Budapesten. Diplomáját a Magyar Iparművészeti Főiskola üveg szakán szerezte 1985-ben.
Díjak: 2010 Első helyezés - International Exhibition of Glass, Kanazawa; 2009 Különdíj - 37th Invitational Exhibition of Habatat Gallery, USA; 2002 Ferenczy Noémi díj; 1992 Nemzetközi Üvegkiállítás - Kyohei Fujita-díj - Kanazawa, Japán; 1992 Első Tihanyi Üvegtriennálé – MKISZ-díja; 1990 Jugend Gestaltet - München, Németország; 1988 FIS kiállítás – Pécs – Művészeti Alap díja
Közgyűjteményben található alkotások: Viktória és Albert Múzeum, London, Anglia; Bakony Múzeum – Veszprém; Iparművészeti Múzeum – Budapest; Üvegmúzeum – Frauenau,
Németország; Michigan Life Insurance – Michigan, USA.

 

Módosítás dátuma: 2014. április 15. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 130 vendég böngészi