Főoldal tánc Táncgálával jubilál a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület (MTI)

Táncgálával jubilál a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Salgótarján, 2014. április 22. – Fennállásának húszéves jubileumát táncgálával ünnepli pénteken a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület a salgótarjáni Városi Sportcsarnokban.
A társulat az elmúlt két évtized során tehetséges fiatalok sokaságát nevelte ki a magyar néptáncművészetnek, van köztük olyan, aki ma hivatásos táncosként járja a világ színpadait – mondta az MTI-nek az együttes vezetője, Braun Miklós.
A megyei Prima-díjjal kitüntetett koreográfus felidézte, hogy a fiatalok tehetséggondozását, a néphagyomány ápolását tűzték ki célul, amikor 1994-ben megalapították a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület.     Braun Miklós hozzátette: anyaintézményük, a salgótarjáni Kodály Zoltán Általános Iskola anyagi lehetőségeit bővítették az egyesület létrehozásával; a fesztiválokon való jelenlét, a külföldi turnék és a viselet elkészítésének költségei ugyanis messze meghaladták a lehetőségeiket.     Az évek során százhúsz gyerek fordult meg az együttesben, az alapító tagok közül tízen még ma is a Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület táncosai, de a Nógrád Táncegyüttesben és más műhelyekben is feltűnnek a táncosaik. Léptek már fel az MR Gyermekkórussal, szimfonikus zenekarral, színpadi műsoraikban az autentikus elemeket más kultúrák anyagával is szívesen ötvözik - fogalmazott az egyesület vezetője.
A Kodály Zoltán Táncművészeti Egyesület április 25-i jubileumi gálaműsorában fellép a Cantabile Kamarakórus, egy felvidéki és egy egri táncegyüttes, valamint szólót táncol Szoboszlai Balázs, a Magyar Állami Népi Együttes tagja, a táncművészeti egyetem hallgatója. Az estnek a salgótarjáni Városi Sportcsarnok ad otthont.
Braun Miklós az 1970-es évektől vesz részt Magyarország és Szlovákia több palóc településén a hagyományőrző és néptáncegyüttesek munkájában. A budapesti származású, Salgótarjánban élő folklorista egykori növendékei rangos együttesekben táncolnak Pozsonyban és Budapesten, rimóci gyűjtéseit a Magyar Tudományos Akadémia archívumában őrzik.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 86 vendég böngészi