Főoldal film Székelyudvarhelyre került a kulturális filmek fesztiváljának fődíja (MTI)

Székelyudvarhelyre került a kulturális filmek fesztiváljának fődíja (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Nyíregyháza, 2014. szeptember 6. - Székelyudvarhelyi alkotók kapták a I. Kulturális Filmek Fesztiválja fődíját - közölte a rendezvény vezető koordinátora szombaton az MTI-vel.
Bolyáki Attila elmondta, hogy a Szatmárcsekén rendezett fesztiválon a legjobb filmért járó 800 ezer forintos díjat A szerencse kovácsa című versenyfilmnek ítélte oda a zsűri, amelynek elnöke Kerényi Imre rendező volt.
A romániai Székelyudvarhelyről nevezett film készítői Magyar Tekla és Simó Csaba.
A zsűriben közreműködő Bolyáki Attila tájékoztatása szerint - a zsűri másik tagja Balogh Ákos Gergely, a mandiner.hu főszerkesztője volt - a legjobb operatőr díjat és a vele járó 200 ezer forintot Szabdos Tamás kapta, A csatári hegyek alatt című filmjéért.
A közönségdíjat, amellyel szintén 200 ezer forint járt, a tudositok.hu video portálon legtöbb lájkot és megosztást kapott Őrzők védője című film alkotója, a Csíkszeredából nevezett Hompoth Lóránd vihette haza.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat 100 ezer forintos különdíját Rózsa Tamás és Ujvárosi Márk kapta, akik Az én Jászdózsám című filmet készítették.
A házigazda Szatmárcseke különdíját pedig Gál Katalinnak ítélték oda A Világörökség és a füstölt szalonna című filmjéért.
Az alkotóknak, a Media Networking Kft. által kiírt versenyre a falvak kulturális életéről, a táji értékekről és a kulturális hagyományok megőrzéséről kellett filmet készíteniük Magyarországon, illetve Kárpát-medence magyarok lakta területein az idén. A versenyben ismeretterjesztő műfajú filmek vehettek részt, s az alkotóknak figyelembe kellett venniük, hogy a felhasználók internetes közösségi és video megosztó oldalak lesznek.
A fesztiválra jelentkező 41 alkotásból 29 került a középdöntőbe, majd 10 a döntőbe.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 201 vendég böngészi