Főoldal muzsika Mozart-Haydn estet adnak a Nemzeti Filharmonikusok Vásáry Tamás vezényletével (MTI)

Mozart-Haydn estet adnak a Nemzeti Filharmonikusok Vásáry Tamás vezényletével (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2015. február 18. - Mozart Don Giovanni című operájának nyitányát, Haydn utolsó, "London" szimfóniáját, valamint Mozart c-moll miséjét mutatják be a Nemzeti Filharmonikusok Vásáry Tamás vezényletével február 25-én a Zeneakadémián, majd február 26-án a miskolci Művészetek Házában.
Az operák operájának is nevezett Don Giovanni nyitány-remekműve után Haydn "London" szimfóniája csendül fel, amely nemcsak a pazar londoni sorozat - 12 szimfónia -, hanem a kolosszális szimfónia-életmű utolsó darabja is egyben.
"A mű a klasszikus kiegyensúlyozottság egyik legszebb példája, természetesen a Haydnra jellemző, elmaradhatatlan zenei humorral" - olvasható a zenekar ajánlójában.
A koncert második felében felhangzó c-moll mise Mozart első nagyobb kompozíciója, amelyen nyomot hagyott a Bach és Handel művészetével való megismerkedés. A darabot Mozart Constanzéval kötött házasságáért hálából kezdte el komponálni, végül azonban töredékes maradt: a Kyrién és Glorián kívül a Sanctus és Benedictus készült el, a Credóból csupán az első két tétel, az Agnus Deiből pedig semmi.
A gyönyörű alkotást Hajnóczy Júlia (szoprán), Halmai Katalin (mezzoszoprán) - Miskolcon Bakonyi Anikó -, Brickner Szabolcs (tenor) és Palerdi András (basszus) adják elő a Nemzeti Énekkarral és a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.
A Kossuth-díjas zongoraművész-karmester, Vásáry Tamás pályáján kiemelt helyet foglalnak el a bécsi klasszika művei, hiszen már nyolcévesen Mozart-zongoraversenyt játszott, Fischer Annie-val Mozart-kettősversenyt adott elő, kisgyerek korában Haydn-szonátát hallgatott tőle mestere, Dohnányi Ernő. Világhírű művészként Mozart operáit a világ számos pontján dirigálta, a Don Giovannit éppen a cselekmény helyszínen, Sevillában - idézi fel beharangozójában a zenekar.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 259 vendég böngészi