Főoldal színház MITEM - 13 ország 20 előadása a nemzetközi színházi találkozón (MTI)

MITEM - 13 ország 20 előadása a nemzetközi színházi találkozón (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2015. február 25. - Sokszínű programmal, 13 ország 20 előadásával rendezi meg a Nemzeti Színház április 14. és 28. között a Madách Nemzetközi Színházi Találkozót (MITEM), amelyen Matthias Langhoff, Toni Servillo, Luk Perceval, Emma Dante, Eugenio Barba és Viktor Rizsakov rendezése is látható lesz.

Az idén másodszor megtartott találkozó szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára elmondta: a múlt heti kormányülésen - a szakmai érveket és a MITEM múlt évi sikerét látva - határoztak arról, hogy a következő három évben is megrendezik a Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) keretében a találkozót.
Felidézte, hogy a tavalyi évben megötszörözték a BTF költségvetését. A fesztivál keretében tavaly 200 millió forintos büdzsével rendezték meg a MITEM-et, ez az összeg idén és a következő két évben is rendelkezésre áll majd.
Mint hangsúlyozta, a találkozó, az együttműködés, egymás újításainak megismerése segíti, bátorítja a színházművészet szereplőinek megújulását, vagy éppen a tradíciókban való megerősödését. Kiemelte, hogy befogadó gondolkodású, stílusgazdag találkozóra készül Budapest.
Hozzátette, hogy a találkozóra Spanyolországból, Franciaországból, Svájcból, Németországból, Olaszországból, Ukrajnából, Oroszországból, Romániából, Dániából, Macedóniából, Ausztriából és Lengyelországból érkeznek társulatok.
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója kiemelte, hogy a nemzetközi színházi találkozó fontos a szakma számára, de túl is mutat rajta: a MITEM-en meg fog férni egymással a moszkvai nemzeti színház és a Kijevből érkező Vlad Troickij-előadás.
Hangsúlyozta, hogy a MITEM-mel minél színesebb képet akarnak mutatni az európai színház, a következő években pedig a világ színházainak hétköznapjaiból. Szeretnék, ha sokféle színházi gondolat, a hagyományos és a kísérletező színház, a legendás nagy mesterek és a feltörekvő új csillagok is teret kapnának a találkozókon - mondta.
A fesztiválon az előadások mellett szakmai program is várja az érdeklődőket: szerveznek közönségtalálkozókat, szakmai beszélgetéseket és mesterkurzusokat is tartanak. A fesztivál középpontjában a világ színházművészetének egyik meghatározó alakja, Vszevolod Mejerhold áll: a vendégek között lesz Valerij Fokin, a Mejerhold Központ alapítója, és konferenciát is rendeznek neves színész-rendező művészetéről. Mint Vidnyánszky Attila fogalmazott, a találkozón a színészre szeretnének fókuszálni, szeretnék újrapozícionálni.
A találkozóra remek színészek jönnek szerte a világból - hangsúlyozta a Nemzeti Színház igazgatója.
Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a BTF operatív testületének elnöke felidézte, hogy tavaly új formában, a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turizmus Zrt. koordinálásában kezdődött meg a fesztivál szervezése, ezáltal Európa egyik legjelentősebb összművészeti fesztiváljává növekedhetett a BTF.
Hozzátette, hogy a fesztivált az idén - a térség nagy fesztiváljaihoz is igazítva - új időpontban, április 10. és 26. között rendezik meg. A 17 napos programsorozat 40 helyszínen mintegy 150 programmal várja a közönséget.
A sajtótájékoztatón Skype-kapcsolaton keresztül szólalt meg a fesztivál két jeles rendezője, Toni Servillo és Thomas Jolly. Toni Servillo, a tavaly Oscar-díjat nyert A nagy szépség című film főszereplője rendezőként és színészként is bemutatkozik Budapesten a milánói Piccolo Teatro Belső hangok című előadásával, amelynek 350. előadását a fesztiválon tartják. Az egyik legizgalmasabb fiatal francia rendezőtehetségnek számító Thomas Jolly első munkáját, az Arlequin, a szerelem által pallérozva című előadást, a Compagnie La Piccola Familia produkcióját láthatja majd a budapesti közönség.
A Nemzeti Színház öt előadását mutatja meg a külföldi meghívottaknak a találkozón: a Brand, az Éjjeli menedékhely, a Körhinta, az Isten ostora és a Szentivánéji álom szerepel a programban. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház pedig A fösvény című előadással, Bocsárdi László rendezésével mutatkozik be a MITEM-en.
Az előadásokra a jegyek már megvásárolhatók, a részletes program a MITEM honlapján, a http://mitem.hu/ linken érhető el.

 

Módosítás dátuma: 2015. február 25. szerda  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 354 vendég böngészi