Főoldal színház Felmentették tisztségéből a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját (MTI)

Felmentették tisztségéből a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Miskolc, 2015. március 18. - Azonnali hatállyal felmentette tisztségéből Kiss Csabát, a Miskolci Nemzeti Színház vezetőjét a város önkormányzatának közgyűlése.
A szerdai rendkívüli ülést követően Kriza Ákos polgármester újságíróknak azt mondta: azért döntöttek így, mert olyan "jelzések jöttek a színházból, hogy hatalmas a feszültség a direktor és a társulat között", ez pedig a szakmai munka rovására mehet, ezért a politikának kötelessége, hogy foglalkozzon az üggyel.
Az igazgató viszont úgy látja, hogy a politika "masszívan betette lábát" a színházba. Kiss Csaba az MTI-nek azt mondta: a politika ne csináljon színházat. A miskolci közönség befogadta azt a "nyílt színházi működést", amely vezetése alatt megvalósult - fogalmazott, hozzátéve, hogy a menesztéséről szóló döntéssel három éve tartó szakmai munkát semmisítettek meg. Úgy véli, hogy a közgyűlés helytelenül cselekedett, az évad közepén meghozott döntés törést okoz a teátrum életében, és félő, hogy a közönség egy része elpártol a színháztól.
A miskolci polgármesteri hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint Kiss Csaba pályázatának alappillére volt a Művészeti Tanács létrehozása és az azzal való együttműködés. Ez a grémium lett volna hivatott arra, hogy kidolgozza és végrehajtsa a "színház szellemiségét meghatározó döntéseket".
"A Miskolci Nemzeti Színház művészeti életét meghatározó és irányító Művészeti Tanács mára megszűnt, hiszen tagjai lemondtak, a színház irányítása teljesen más alapokra helyeződött a 2012-ben nyertes pályázathoz képest, ez a helyzet a fenntartó, Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata számára vállalhatatlanná vált. A színház művészeti, szakmai tevékenysége nem összehangolt, a társulat részéről az ügyvezető felé olyan súlyos bizalomvesztés következett be, ami a fenntartó önkormányzat azonnali beavatkozását igényelte" - olvasható a közleményben.
Kiss Csaba azt mondta, a szakma felháborodva fogadta a döntést. A Magyar Színházi Társaság az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint megdöbbenéssel értesült Kiss Csaba felmentéséről. "Nem tudjuk értelmezni azt a magyarázatot, hogy a polgármester a színház belső feszültségei miatt veszélyben érzi" a teátrum munkáját.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 415 vendég böngészi