Főoldal tárlat Nagyszabású Vaszary-kiállítás nyílik a Virág Judit Galériában (MTI)

Nagyszabású Vaszary-kiállítás nyílik a Virág Judit Galériában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2015. március 26. - Száznegyven festmény mutatja be Vaszary János festőművész alkotói korszakait azon a kiállításon, amely szombaton nyílik a Virág Judit Galériában Budapesten.
Az április 25-ig nyitva tartó tárlat a magyar és külföldi magángyűjteményekből származó festmények mellett látványos installációkon és archív felvételeken keresztül enged bepillantást a 20. század egyik legnépszerűbb művészének munkásságába - közölte az MTI-vel a Virág Judit Galéria.
Vaszary kezdetben naturalista, realista képeket festett. Az I. világháború idején egy rövid impresszionista korszak következett, majd az expresszionizmus felé fordult. Az utolsó és egyben leghosszabb alkotói korszakában, 1925-től az Écol de Paris szellemében dolgozott.
Az érdeklődők a korai, naturalista alkotások és a tízes évek expresszív művei mellett a húszas-harmincas évek dekoratív virágcsendéleteivel, aktjaival, valamint a népszerű tengerparti élet- és városképekkel is megismerkedhetnek.
Vaszary János a huszadik század legsikeresebb és legismertebb magyar festőinek egyike. Kortársai, kritikusok, művészettörténészek és laikusok egyaránt nagyra értékelték művészetét, képeiért a legnevesebb gyűjtők és múzeumok versenyeztek. Alkotásai iránt az érdeklődés ma is töretlen, festményei kimagasló árakon kelnek el az itthoni és a külföldi aukciókon egyaránt.
Kortársai közül az École de Paris festészetét, Dufy, Matisse és Van Dongen művészetét tartotta meghatározónak.
Köztiszteletben álló főiskolai tanárként több évtizedes pályája során mindig határozottan képviselte a modern művészetre vonatkozó elképzeléseit, melyeket művészetelméleti írásaiban rendszeresen publikált - olvasható a tájékoztatóban.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 274 vendég böngészi