Főoldal színház Ma van a színházi világnap (MTI)

Ma van a színházi világnap (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Budapest, 2015. március 27. - Ma van a színházi világnap, ebből az alkalomból az esti előadások előtt felolvassák azt a nemzetközi üzenetet, amelyet az idén Krzysztof Warlikowski, a kortárs lengyel színház egyik legnagyobb, világszerte elismert rendezője, a varsói Nowy Teatr művészeti igazgatója fogalmazott meg.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) hívta életre, 1962 óta tartják meg március 27-én annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A szervezők célja, hogy felhívják a figyelmet a színházművészet, tágabb értelemben a kultúra fontosságára, tisztelegjenek a színészek, színházi dolgozók előtt, s kérjék a közönség szeretetét, támogatását.
Az 53. színházi világnap alkalmából számos programmal várják a közönséget országszerte és szakmai elismeréseket adnak át.
A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) minden évben a színházi világ egy jelentős személyiségét kéri fel, hogy fogalmazza meg üzenetét a színház művészei és a közönség számára. Legelőször Jean Cocteau szövege hangzott el több mint húsz ország színpadain.
A színházi világnapon több színház is bemutatót tart. A székesfehérvári Vörösmarty Színházban három előadással és egy kiállítással, míg a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza családi nyílt nappal ünnepel pénteken.
A gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházban Marie Jones Kövekkel a zsebében című darabját mutatják be pénteken. A budapesti Radnóti Színházban az Irodallam sorozat keretében Parti Nagy Lajos-est, a Nádgarnitúra lesz látható. Ezen a napon mutatja be az Örkény Színház Ascher Tamás rendezésében Arthur Schnitzler A Bernhardi-ügy című darabját. A színházi világnap alkalmából a Magyar Színház hátrányos helyzetű gyermekeket lát vendégül a Harisnyás Pippi főpróbáján.
A József Attila Színház az Ádámok és Évák Ünnepét rendezi meg a világnapon: Madách Imre Az ember tragédiája című művét 11 budapesti általános és középiskola színjátszó csoportjai adják elő.
A kaposvári Csiky Gergely Színházban nyílt napot tartanak pénteken. Az egri Gárdonyi Géza Színház Görgey Gábor Görgey című drámájának ősbemutatójával készül a világnapra. A tatabányai Jászai Mari Színház, Népház csütörtöktől vasárnapig rendezi meg első monodráma és stúdiószínházi fesztiválját.
A budapesti Katona József Színház 33 százalékos kedvezménnyel kínál jegyeket a világnap alkalmából, szombat délelőtt pedig a készülő Faust I-II. nyílt próbájára várja az érdeklődőket.
A megalakulásának 25. évfordulóját ünneplő MASZK Országos Színészegyesület hétfőn tartja idei színházi világnapi jótékonysági gálaestjét, amelyen szakmai díjakat is átadnak.

 

Módosítás dátuma: 2015. március 27. péntek  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 126 vendég böngészi