Főoldal színház POSZT - Véget ért a fesztivál (MTI)

POSZT - Véget ért a fesztivál (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Pécs, 2015. június 13. - Véget ért a 15. Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT). Páva Zsolt, a vendéglátó város polgármestere a tíznapos esemény szombati díjkiosztó gálaestjén azt ígérte: a fesztivált a jövőben is megrendezik Pécsen.
"Akik aggódnak a POSZT miatt, azokat szeretném megnyugtatni, hogy az jövőre és az után is lesz" - mondta a fideszes politikus.
Hangsúlyozta: be kell látni ugyanakkor, hogy a magyar színházi élet kettészakadt. "Ez már tény, és nem a mostani fesztivál miatt mondom, korábban is lehetett látni" - tette hozzá.
Páva Zsolt arra kérte a színházi szakma képviselőit, a következő egy évben gondolják át, "mit és hogyan érdemes csinálni a POSZT körül", mert ahhoz, hogy a fesztivált a jövőben is jó szívvel szervezhessék meg, "néhány dolognak meg kellene változnia".
A polgármester ezzel egyebek mellett arra utalt, hogy a fesztiválnak már az előkészülete is felszültségtől terhesen zajlott.
A Balogh Tibor színikritikus, dramaturg és Perényi Balázs drámatanár, rendező által összeállított versenyprogramba tizennégy produkció, köztük két határon túli és három független színházi előadás került be, de a díjakért végül csak tíz előadás versengett. Ennek oka, hogy az eredeti zsűri tagjainak kiválasztása körül kialakult vitával összefüggésben az Örkény István Színház, a STEREO Akt és a Szputnyik Hajózási Társaság úgy döntött: a versenyprogramba beválogatott előadásaikat játszani fogják ugyan Pécsett, de a versenyben nem vesznek részt.
A POSZT-on tizenhat díjat osztottak ki, ebből a Nemzeti Színház Isten ostora, a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok, valamint a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Meggyeskert című darabjához egyaránt négy elismerés köthető.
Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a gálaesten újságíróknak azt mondta: minden elismerés visszaigazolást jelent, amelynek a társulat nagyon örül. "Nagyon kemény évad áll mögöttünk, és egy sor komoly, a közönség által szeretett előadást sikerült létrehozni" - fogalmazott.
A direktor a POSZT-tal kapcsolatban megjegyezte, hogy azok a feszültségek, amelyek mindig is ott voltak a találkozón, most felszínre törtek, és ezt személy szerint nagyon pozitívan éli meg. "Egy ilyen helyzet mindig lehetőség az újragondolásra, lehetőség arra, hogy újrafogalmazzuk a történetet" - tette hozzá.
Hangsúlyozta: biztos abban, hogy a POSZT-ra szükség van, és a szakma nagy része abban is egyetért, hogy a találkozót Pécsen kell megrendezni. "Reméljük, hogy a következő év nem a botrányokról és az egymásnak feszülésről, sokkal inkább a szakmáról fog szólni" - fogalmazott Vidnyánszky Attila.
Bérczes László, a kaposvári Csiky Gergely Színház Szigorúan ellenőrzött vonatok című előadásának rendezője azt mondta, remélte, hogy a darab jól szerepel a fesztiválon. "Igazi csapatmunka volt, a szorgalmas munka gyümölcse" - hangsúlyozta. Hozzátette: a POSZT-on elért siker nagy megtiszteltetést jelent Kaposvárnak is, amelynek színházában újra erős társulat épül.
Stenczer Béla színművész, a POSZT ügyvezetője a találkozó tapasztalatait összegezve arról szólt, hogy Pécs egy rendkívül gazdag, rendezvényeit tekintve jól összeállított, emlékezetes, szép fesztiválnak adhatott otthont. "Túl a szakmai feszültségeken, a program nagyszerű, a közönség érdeklődése töretlen volt, a kísérőrendezvények szinte telt ház előtt zajlottak, a szabadtéri események ezreket vonzottak" - fűzte hozzá.
Utalt rá: versenyelőadásokból huszonhármat tartottak, Törőcsik Mari színművész rosszulléte miatt egy előadás elmaradt. A közönség 210 egyéb rendezvényen, köztük kiállításon, nemzetiségi színházak produkcióin, vizsgaelőadásokon, szakmai és színházi nevelési programokon vehetett részt.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 146 vendég böngészi