Főoldal pop-rock L. Simon László: az állam több száz milliót ad a könnyűzenének (MTI)

L. Simon László: az állam több száz milliót ad a könnyűzenének (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2015. október 2. - A Cseh Tamás Program az elmúlt két évtized legsikeresebb könnyűzenei programja Magyarországon, de az állam emellett több más csatornán keresztül, összességében több száz millió forinttal támogatja évente a hazai zenei iparágat - mondta L. Simon László pénteken a Syma-csarnokban.
A Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a Cseh Tamás Program elindítója a Budapest Music Expo nemzetközi audiovizuális és hangszerkiállításon tartott szakmai rendezvényen beszélt az Nemzeti Kulturális Alap (NKA) keretében másfél éve beindított programról.
"Az állam több csatornán keresztül, a nagy fesztiváloknak nyújtott áfa-kedvezménnyel, az NKA-n belüli pályázati rendszerrel, a fesztiválszervezőknek adott juttatásokkal, egyedi kormánydöntésekkel, valamint a közmédián, a Petőfi Rádión és tévén keresztül támogatja a hazai könnyűzenét" - fejtette ki L. Simon László.
Kitért arra, hogy egyedi kormánydöntéssel idén több mint 300 millió forintot juttattak a jelentős közönséget vonzó fesztiváloknak. Szólt arról is, hogy a rádiók számára bevezetett kötelező magyar zenei kvóta szintén támogatás, hiszen így több jogdíj marad Magyarországon.
A beszélgetésen az államtitkár elmondta, hogy a politika nehéz helyzetben van, ha a könnyűzenei szakma nem ad számára muníciót, például nem tud érvekkel alátámasztani javaslatot a szektorra vonatkozó áfa csökkentésére. Hozzátette: a jelenlegi költségvetési helyzetben a kormány csak akkor tudja csökkenteni a kulturális rendezvények európai szinten nagyon magas áfáját, ha annak megfelelő piac- és gazdaságélénkítő, valamint az állam számára bevétel növelő hatása van.
L. Simon László megjegyezte, hogy a könnyűzenében a kormány segíteni tud a jogalkotásban is. Példaként említette: miután a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő Millenáris Kft. első fokon pert vesztett három magánszemély ellen birtokháborítás címén, sikerült egy rendeletmódosítással elérni, hogy ne lehessen a magánélethez, a magántulajdonhoz való jogra hivatkozva hangos zenei rendezvényt megakadályozni, ha az betartja a zajszintre vonatkozó előírásokat.
Az államtitkár szerint az online jogdíjbevételek ügyében azért nem lehet előrelépni, mert a szerzői jogot a közös uniós politika határozza meg, a kormány mozgásterét megkötik az EU irányelvei. "Érzékeljük a problémát, hogy nagy internetes szolgáltatókon, fájlmegosztókon, közösségi oldalakon keresztül nagyon komoly pénzeket vesznek el a magyar zenészektől" - jegyezte meg L. Simon László.
A Budapest Music Expón, a Hangszeresek Országos Szövetsége pénteken kezdődött háromnapos rendezvényén több tízezer hangszert lehet kipróbálni, emellett mintegy háromszáz koncert és zenei esemény várja az érdeklődőket a Syma-csarnokban. Minden program ingyenesen látogatható.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 204 vendég böngészi