Főoldal tárlat Hat év után újra megszervezik az Őszi tárlatot Sopronban (MTI)

Hat év után újra megszervezik az Őszi tárlatot Sopronban (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Sopron, 2015. november 11. - Ötven művész hatvankét alkotása kap helyet a XIX. Őszi tárlaton Sopronban. Ez az egyetlen olyan kiállítás a városban, amelyen professzionális művészek mellett autodidakta alkotók munkái is szerepelnek, és szakmai zsűri értékel - mondta el Horváth Zoltánné, a szervező Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. igazgatója az MTI-nek.
Már az 1970-es években is szerveztek Őszi tárlatot Sopronban, de rendszeresen csak az 1990-es évektől, 2009 után pedig szünet következett. Idén a Soproni Képzőművészeti Társaság kezdeményezésére folytatódik a sorozat, így november 15. és 29. között újra lesz Őszi tárlat a városban, a Festőteremben - elevenítette fel az előzményeket az igazgató.
A kiállításra szeptember végén jelent meg a pályázati kiírás, amelyre Sopronban született, vagy ott élő és alkotó képzőművészek jelentkezését várták. Végül kilencvenhárman pályáztak mintegy háromszáz művel. Az alkotásokat szakmai zsűri értékelte, amelynek Grászli Bernadett, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum igazgatója, Farkas Zsuzsanna múzeumi kiállítás-tervező, grafikusművész, valamint Mészáros György festőművész volt a tagja. Döntésük nyomán hatvankét alkotás látható majd az idei Őszi Tárlaton.
A helyi művészeti tradíció mellett a kortárs törekvések is megmutatkoznak a kínálatban: a figurális olaj- és akvarellkompozíciók mellett látványos grafikák, kísérletező fotók és újszerű kisplasztikák is várják a művészetkedvelőket.
Grászli Bernadett szerint a rendhagyó válogatás több generáció autodidakta és professzionális alkotóinak műveit vonultatja fel.     Mészáros György pedig arról beszélt, hogy a válogatás során a minőséget keresték, valamint egyfajta összkép megrajzolását is célul tűzték ki.
Az Őszi tárlat fontos, mert visszajelzést ad a kezdő alkotók számára - emelte ki a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. igazgatója. Hozzátette: a szervezők célja, hogy a kiállítással felpezsdítsék a város művészeti életét is. A tervek szerint Őszi tárlat Sopronban legközelebb két év múlva lesz.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 133 vendég böngészi