Főoldal Hírek Mostantól több hazai zenét kell játszaniuk a szlovákiai rádióknak (MTI)

Mostantól több hazai zenét kell játszaniuk a szlovákiai rádióknak (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Pozsony, 2016. április 1. - Hatályba lépett pénteken Szlovákiában az a törvénymódosítás, amely megszabja a szlovákiai rádiókban elhangzó hazai zene minimális arányát.
Az új szabályozás szerint a szlovákiai rádiókban sugárzott zenéből mostantól legalább 20, a jövő évtől pedig legalább 25 százalékot kell kitegyen a hazai előadók aránya. A cenzus a közszolgálati rádió adásainál még szigorúbb, a szabályozás esetükben mostantól 30, 2017 januárjától pedig legalább 35 százaléknyi hazai zenével számol.
A vonatkozó előírás pontosan definiálja, milyen zeneszám számít hazainak és megszabja azt is, hogy a hazai előadók adásba kerülő szerzeményeinek legalább ötöde "új", azaz legfeljebb ötéves kell, hogy legyen. Az előírás szerint a minimális arány csak azokkal a hazai előadóktól származó zeneszámokkal teljesíthető, amelyek reggel 6 óra és éjfél között hangzanak el.
A cenzus bevezetésével tavaly ilyenkor állt elő a szlovák kulturális minisztérium, amely a változtatást a szlovákiai zenei kultúra megjelenési lehetőségeinek biztosításával, valamint annak identitáserősítő szerepével indokolta. A tárca kezdeményezését a kereskedelmi médiában kezdettől fogva élesen bírálták.
A minisztérium szerint a döntés meghozatalára azért is szükség volt mivel eddig nem vezettek eredményre azok a próbálkozások, amelyekkel azt szerették volna elérni, hogy a kereskedelmi rádiók adásaiban nagyobb arányban jelenjenek meg a hazai előadók. Statisztikai adatok szerint a szlovák kereskedelmi rádiókban közvetített hazai zene eddig csupán az összes adásba került zene mintegy tíz százalékát tette ki.
Az új szabályozás alól a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség pénteki jelentése szerint eddig 16 rádióadó kért kivételt, köztük a legnagyobb hallgatottságú kereskedelmi rádiók és a szlovák közszolgálati rádió négy adója, egyebek mellett a magyar nyelven közvetítő Pátria rádió is. A kérvények elbírálásáról a szlovák médiahatóság, a Frekvenciatanács április 12-én hoz döntést.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 415 vendég böngészi