Főoldal Kárpát-medence A választási eredmények függvényében az RMDSZ-t is bevonnák a kormányba a román szociáldemokraták (MTI)

A választási eredmények függvényében az RMDSZ-t is bevonnák a kormányba a román szociáldemokraták (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Bukarest, 2016. augusztus 24. - Az év végi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott román Szociáldemokrata Párt (PSD) a szabadelvű ALDE-val közösen akar kormányt alakítani, amelybe az "eredmények függvényében esetleg a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) is bevonnák" - közölte szerdán Florin Iordache, a bukaresti képviselőház ideiglenes elnöke.
A szociáldemokrata politikus a Radio France Internationale (RFI) román  adásának nyilatkozva elhárította a jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) alakítandó nagykoalíció gondolatát.
Az RMDSZ kormányra hívását Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, az ALDE társelnöke is szorgalmazta. Egy kedd esti televíziós interjúban a jobbra tolódott PNL-ből kilépett, a PSD-vel együttműködő, saját szabadelvű pártot alapító Tariceanu úgy vélte: a választások után a PSD-nek és az ALDE-nak koalíciós ajánlattal kellene megkeresnie az RMDSZ-t egy szélesebb parlamenti többség kialakítása érdekében.
Az RMDSZ elnöke korábban ugyancsak az RFI-nek nyilatkozva leszögezte: a magyar érdekképviselet a voksolás előtt senkivel sem köt választási szövetséget, a PSD-PNL nagykoalíció lehetőségével azonban Kelemen Hunor szerint mindenképpen számolni kell, függetlenül attól, mit mondanak most róla az érintettek.
Alina Gorghiu, a PNL társelnöke már több alkalommal is kizárta a PSD-vel való választások utáni együttműködést.
Egy PNL által megrendelt közvélemény-kutatás kedden ismertetett adatai szerint a PSD a voksok 37, a PNL pedig a szavazatok 31 százalékát kapná, ha most rendeznék meg választást. A parlamenti képviseletét alternatív küszöbbel bebiztosító RMDSZ 5 százalék körüli eredményre számíthat. Egyes felmérések szerint az ALDE, valamint a Traian Basescu volt államfő által vezetett Népi Mozgalom Párt (PNP) is átlépheti az ötszázalékos parlamenti küszöböt.
A parlamenti választásokat várhatóan december elején rendezik meg Romániában.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 346 vendég böngészi