Főoldal pop-rock Interjúkötet jelent meg a rendszerváltozás előtti könnyűzenei életről (MTI)

Interjúkötet jelent meg a rendszerváltozás előtti könnyűzenei életről (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2016. augusztus 30. - A rendszerváltozás előtti könnyűzenei élet tíz szereplőjével készült életútinterjút tartalmazó kötet jelent meg a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Cseh Tamás Program gondozásában.
A Hangok és ütemek - tíz életút zenével című kötetben a magyar könnyűzenei örökség megőrzése érdekében indított Cseh Tamás-alprogram működésének első éve alatt kutatási céllal készült beszélgetések szerkesztett, lábjegyzetelt változatát rendezték sajtó alá a szerzők, Csatári Bence, Jávorszky Béla Szilárd, Papp Máté és Rozsonits Tamás.
A könnyűzene történetének az oral history módszertana alapján történő gyűjtését és feldolgozását gyakorlatilag a Cseh Tamás Program indította el Magyarországon - hangsúlyozta Csatári Bence a kötet keddi budapesti bemutatóján a Magyar Rockhírességek Csarnokában.
A történész-újságíró szerint továbbra is feltárásra vár a második világháború előtti magyar könnyűzenei élet története és nem szabad megállni a rendszerváltásnál sem. Hozzáfűzte: a zenetörténészek mellett a kötetben olvasható életutak érdemesek a múlt és a zene iránt érdeklődő nagyközönség figyelmére is, hiszen az egyes interjúk rengeteget mondanak el többek között a korszak közpolitikai viszonyairól.
"Régi vágyamat élhettem ki azzal, hogy ezekkel az emberekkel találkozhattam és beszélgethettem" - fogalmazott Rozsonits Tamás zenész és rockzenei újságíró. A Moby Dick egykori dobosa elmondta azt is: sok esetben az évtizedekkel ezelőtt megfogalmazott kérdéseit tehette fel az interjúalanyoknak.
A kötetből Bolba Lajos, Csányi Attila, Csiba Lajos, Dinnyés József, Kovács György, Módos Péter, Nemes Nagy Péter, Pentz Zsolt, Vági László és Victor Máté életútját ismerhetik meg az olvasók. A megkérdezettek között zenekarvezetőt, karnagyot, rádiós és televíziós szerkesztőt, "daltulajdonost", hangmérnököt, a zeneszerzés mellett filmrendezéssel és képzőművészettel is foglalkozó gondolkodót, valamint dzsesszkutatót és bluesszakembert is találni.
A kötetből kiderül, hogyan teltek a mindennapok a Magyar Rádió könnyűzenei osztályán és milyen tényezők határozták meg a Magyar Televízió könnyűzenei kínálatát 1989 előtt. Az olvasó megtudhatja azt is, hogy milyen hosszú lehetett a külföldi turnéra induló szocialista rocksztárok haja.
Rozsonits Tamás kiemelte azt is: a könnyűzenei örökség megőrzése és archiválása terén "az utolsó órában vagyunk", rengeteg zenetörténeti kincs fog elveszni, ha nem kezdődik meg az egyre rosszabb állapotban fellelhető adathordozók, lemezek és fotók mentése.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 332 vendég böngészi