Főoldal Kárpát-medence A román szakhatóság nem ismeri el idegenforgalmi desztinációnak a Székelyföldet (MTI)

A román szakhatóság nem ismeri el idegenforgalmi desztinációnak a Székelyföldet (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Kolozsvár, 2016. szeptember 21. - Nem ismeri el idegenforgalmi desztinációnak a Székelyföldet a Román Idegenforgalmi Hatóság (ANT). Erről levélben értesítette a Székelyföld Desztináció Menedzsment Klasztert a hatóság.
A Krónika című napilap szerdai cikke szerint a székelyföldi klaszter megkeresésére adott válaszában Anca Pavel-Nedea, az ANT elnöke közölte: nem véleményezheti és nem is írhatja felül azt a bírósági döntést, amely miatt nem sikerült a székelyföldi turisztikai egyesületet bejegyeztetni. A bíróság azt kifogásolta, hogy az egyesület a romániai közigazgatásban nem létező Székelyföld turizmusát kívánja szolgálni.
Anca Pavel-Nedea közölte: nem tartja helyénvalónak Székelyföld összehasonlítását a Mócvidékkel, az Avassal vagy éppen Máramarossal, mert szerinte Székelyföld az egykori székely székeket jelöli, míg a többi tájegység egységes építkezés, kultúra révén különül el a szomszédos területekről.
Albert Zoltán, a Székelyföld Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a levélváltásra olyan körülmények között került sor, amikor - nyugati mintára - az ország turisztikai reklámját a létező desztinációk szerint szeretnék kialakítani. A szakhatóság szándéka szerint hosszabb távon a turisztikai támogatási rendszer is a desztinációkra épülne.
Albert Zoltán szerint egyelőre csak az átszervezés szándéka létezik, az ANT eddig konferenciákon, találkozókon próbálta megkeresni a pozitív példákat a turisztikai desztinációk mentén történő szerveződésekre. "Az egyik pozitív példa mi székelyföldiek vagyunk, csak minket Bukarestben nem tekintenek szalonképesnek ahhoz, hogy velünk lehessen példálózni" - jelentette ki a turisztikai szakember.
Februárban a marosvásárhelyi táblabíróság jogerősen elutasította a Pro Turismo Terrae Siculorum szövetség bejegyzését, arra hivatkozva, hogy a szövetség olyan térség turizmusának a népszerűsítésére alakult, amely három különböző megye településeit tömöríti "kizárólag etnikai alapon". A bíró szerint ez ellentmond annak az alkotmánycikkelynek, amely szerint Románia területét adminisztratív szempontból megyék, városok és községek alkotják.
Ezt követően májusban a turisztikában érintett székelyföldi szervezetek klasztert hoztak létre, amely szintén a régió idegenforgalmának az összehangolásán dolgozik.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 258 vendég böngészi