Főoldal Kárpát-medence A szórvány áll a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok középpontjában (MTI)

A szórvány áll a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok középpontjában (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Belgrád, 2016. szeptember 23. - A vajdasági magyar szórvány áll az ez évi Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok középpontjában, amely október elsején veszi kezdetét Palicson.
A vajdasági magyarság egyik legjelentősebb kulturális rendezvénysorozatának nyitóünnepsége ökumenikus istentisztelettel kezdődik Palicson, majd köszöntőt mond Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke. Ezt követően megnyitják a Bukovinai székely varrottasok című kiállítást - közölték a szervezők az MTI-vel pénteken.
A műsorban szórványtelepülések művészei lépnek fel, köztük a bácskertesi Krajcárka énekcsoport, a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület néptánccsoportja, Szatmári Anna székelykevei mesemondó, Hevesi Tibor magyarittabéi operaénekes és Bogdán József papköltő.
Az ünnepi játékok keretében fogják bemutatni a Magyar Szó című újvidéki napilap Szórványlétben című kötetét.
Az ünnepi játékok programsorozatának célja ráirányítani a figyelmet a művészetek minden területére. A rendezvénysorozat keretében rendezik meg minden év januárjában a magyar kultúra napjának vajdasági központi ünnepségét Zentán, tavasszal megszervezik az amatőr színjátszók találkozóját, nyáron pedig a legnagyobb délvidéki népzenei és néptáncrendezvényt, a Durindót és a Gyöngyösbokrétát. Emellett egész évben számos helyi és regionális kulturális programot szerveznek.
Az ünnepi játékok első seregszemléjét 1952-ben tartották, majd hosszú kihagyás után 1992-ben élesztették újra a hagyományt. A rendezvény lehetővé teszi a kulturális és művészeti műfajok bemutatkozását a Vajdaságban. Megjelenik a zene, a tánc, a folklór, az irodalom, a színjátszás, a film és a képzőművészet is.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 248 vendég böngészi