Főoldal Hírek A berlini magyar kolónia fennállásának 170. évfordulóját ünnepelték (Nemzeti Hírháló)

A berlini magyar kolónia fennállásának 170. évfordulóját ünnepelték (Nemzeti Hírháló)

E-mail Nyomtatás PDF

2016. október 17. - Október 7-én ünnepelte a berlini magyar kolónia fennállásának 170. évfordulóját.

A rendezvény meghívottja volt a Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós, aki ünnepi beszédében a németországi magyarság új nemzetpolitikai szerepét körvonalazta.
1846-ban alapították berlini magyar mesteremberek az egyik legrégebbi külföldi magyar szervezetet, a Berlini Magyar Egyesületet. Történetének 170 esztendeje alatt az egyesület megmaradt a magyarságukat őrző emigránsok szervezetének és olyan rangos tiszteletbeli tagokat avatott, mint Liszt Ferenc, Jókai Mór és gr. Andrássy Gyula.

A mostani ünnepség a Berlini Magyar Nagykövetség alig 15 éves, elegáns épületében zajlott, és a házigazda szerepét dr. Ballai Péter főkonzul töltötte be, aki maga köszöntötte elsőként az ünneplőket.

Az egyesület elnöke, a délvidéki származású Molnár János köszöntötte a díszvendégeket és az egyesület megjelent, korábbi elnökeit.

Patrubány Miklós mondta az est ünnepi beszédét, amelynek középpontjába a nyugati magyarság és ezen belül a németországi magyar közösségek új szerepét állította. Mint mondta, a nyugati magyarság szervezeteinek immár nemcsak az azonosság megőrzése a cél, hanem aktív szerepet kell vállalniuk a magyar nemzet és Magyarország külföldi arculatának megváltoztatásában, és a magyar nyelv egyediségének felismertetésében.

A Magyarok Világszövetségének elnöke köszöntötte a jogelődjénél - az 1859-ben, Párizsban Kossuth Lajos, Klapka György és Teleki László által alapított Magyar Nemzeti Igazgatóságnál - régebbi magyar egyesület tagjait és vezetőit, és aktív szerepvállalásra hívta őket a magyar nyelv ősiségének elismertetését hivatott programhoz, amelyet a Magyarok Világszövetsége az idén megtartott IX. Világkongresszusának határozatait végrehajtva indít. A program célja a magyar nemzetet ősisége okán és a magyar nyelvet ősisége, valamint egyedisége okán a világörökség részévé tenni, és e törekvések megvalósítására a Goethe Intézetek analógiájára Petőfi Sándor Intézetek létrehozása a világ különböző országaiban.

 

Módosítás dátuma: 2016. október 17. hétfő  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 140 vendég böngészi