Főoldal Hírek Orbán: Trump és csapata megváltoztatja a világgazdaság szabályait (hirado.hu / MTI / Polgárportál)

Orbán: Trump és csapata megváltoztatja a világgazdaság szabályait (hirado.hu / MTI / Polgárportál)

E-mail Nyomtatás PDF

2017-01-13. - A miniszterelnök szerint vége a globális amerikai politikának, most egy vagányabb következik. A Trump-adminisztráció tagjai egy másfajta kultúrát képviselnek, vagányabbak elődeiknél, arról beszélnek, mit csináltak eddig, nem pedig arról, milyen kapcsolataik vannak.
Elkezdtünk kiépíteni egy munkaalapú gazdasági rendszert, mely emeli a magyar emberek életszínvonalát és több évtized távlatában is képes lesz jó teljesítményt nyújtani – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.
Mostanra a munkánk gyümölcse kezd beérni, az emberek életében is megtörténik az a változás, amit a munkaalapú gazdaság jelent. Már tudunk bért emelni, egyre többet tudunk tenni a nehezebb helyzetben élőkért, a családokért – tette hozzá. Ha 2010-zel vetjük össze egy kétgyermekes család életét, akkor évente 360 ezer forinttal többől gazdálkodhatnak – jegyezte meg.
Mindig vannak problémák. Jó probléma az, ha a gazdaság jobban teljesít, és az a kérdés, hogy mit tegyünk ezzel a többletlehetőséggel. Vannak rossz problémák, például az, mit tegyünk, hogy emberek a hideg időben ne fagyjanak meg.
2017 marad a lázadás éve
Tartottunk egy helyzetértékelést a 2017-es évről. Korábban azt mondtuk, ez a lázadás éve lesz. Európa nemzetei fellázadnak Brüsszel ellen, mely hol nyíltan, hol lopakodva, suttyomban hatásköröket akar elvenni, és egyre kevésbé ad lehetőséget arra, hogy mi döntsünk a saját életünkről  – prognosztizálta Orbán Viktor. Példaként említette Francois Fillon elnökjelöltet, aki programjában fellázadt az uniós migránspolitika ellen.
Komoly küzdelem lesz az európai államok saját érdekeit megvédeni akaró politikái és az unió egyre több hatáskört elvonni akaró központi akarata között. Ez lesz a döntő drámai feszültsége a 2017-es évnek – mondta a miniszterelnök.
“Semmi sem sikeresebb, mint a siker”
Magyarországon munkaerőhiány van, folyamatosan nőnek a befektetések – a valóság tényei Orbán szerint ezek, és a nyugati, ezt cáfoló kritikák mögött az áll, hogy “savanyú a szőlő”. A nyugatiak nem akarják beismerni, ahogy mi csináljuk, az jobb, mint ahogy ők csinálják. Ezek szerinte a múlt hangjai.
A kormányfő idézett egy angol mondást, miszerint semmi sem sikeresebb, mint a siker.
Két területen kell megőrizni szuverenitásunkat
Beszélt arról is, hogy az idei év egyik legnagyobb csatája a rezsicsökkentés lesz. Még a mérkőzés elején vagyunk, a 13. percben, és nem a 90. percben.
Hangsúlyozta: nagy csata lesz a migráció elleni lépéseket illetően is Brüsszellel. Az idegenrendészeti őrizet visszaállítása egy komoly, a brüsszeli elvekkel szembeni lépés. Minden terrorcselekményt könnyebbé tévő jogszabályt meg kell változtatni – szögezte le.
Úgy vélte: el kell érnünk azt is, hogy Brüsszel ne szólhasson bele gazdaságszervezési kérdésekbe sem. Mind a két területen meg kell őriznünk a szuverenitásunkat – fejtette ki.
Mint mondta: igyekszünk ezt kulturáltan és csendben tenni, de ha nem megy, akkor hangosan csináljuk.
Nem európai menekültpolitikára van szükségünk, hanem minden tagország maga döntsön erről – ismételte meg. Én nem akarom megmondani, Németország milyen menekültpolitikát folytasson – hangoztatta Orbán, aki szerint az erről folyó vita “nem holtponton van, hanem jelenleg úgy van, ahogy nekünk jó”.
“Trump és csapata nem úgy néz ki, mint aki be akar iratkozni valamilyen tanfolyamra”
Szólt arról is, hogy Donald Trump érkezésével egy másfajta kultúrájú amerikai politika következik, a globalista helyett egy vagányabb. Egy más attitűd következik, nekünk európaiaknak ezt meg kell értenünk és alkalmazkodnunk kell hozzá. Vannak elképzeléseik, a világgazdaság eddigi szabályait meg fogják változtatni. Az amerikai elnök és csapata nem úgy néz ki, mint aki “be akar iratkozni valami tanfolyamra, nem bátortalan kezdők” – fogalmazott.
“Jogunk van tudni, milyen manipulációs rendszerben élünk”
Arra a kérdésre, mi lesz a globalizmust segítő civilekkel itthon azt válaszolta: volt itt minden az elmúlt időszakban a legprimitívebb befolyásolási kísérletekig.
A magyar állampolgároknak meg kell teremteni azt a jogot, hogy tudja minden közéleti szereplőről, kicsoda, ki fizeti. Jogunk van tudni, milyen manipulációs rendszerben éljük az életünket – tette egyértelművé a kormányfő, aki az átláthatóságot szorgalmazta.
Átláthatóvá kell tenni, honnan kapják pénzüket a közélet szereplői
Orbán Viktor miniszterelnök szerint meg kell teremteni annak lehetőségét, hogy a magyarok minden közéleti szereplőről tudhassák, kicsoda ő, és honnan kapja a pénzét.
A kormányfő a civil szervezetekre vonatkozó kérdésre – kifejtette: olyan világban élünk, ahol a befolyásolási kísérletek gyakoriak minden országban és majdnem minden ország részéről.
Példaként hozta, hogy Barack Obama elnöksége alatt az amerikaiak sokfajta befolyásolási módszert építettek ki a világban. “Erről én tudnék mesélni hosszasan (…), a legprimitívebb befolyásolási módszerekkel bezárólag volt itt minden az elmúlt időszakban” – fogalmazott, hozzátéve ugyanakkor, hogy szövetségesek lévén nem a múlttal foglalkozik, inkább reméli, hogy a jövőben nem lesz ilyen.
A miniszterelnök a legfontosabbnak azt tartja, hogy megteremtsék annak lehetőségét, hogy minden magyar állampolgár tudhassa minden közéleti szereplőről, kicsoda, honnan – külföldről vagy Magyarországról – kapja a pénzét, és ha külföldről, támasztanak-e vele szemben elvárást.
“Átláthatóságot akarunk”, a magyaroknak ugyanis joguk van megérteni, milyen “befolyásolási manipulációs kísérletrendszerben éljük minden nap a politikai életünket” – mondta Orbán Viktor.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 233 vendég böngészi