Főoldal Kárpát-medence Döntés született a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében (erdely.ma)

Döntés született a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében (erdely.ma)

E-mail Nyomtatás PDF

2017. március 21. - A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal iskolákért felelős igazgatósága érvényesnek tekinti a 2015-ben elfogadott, 33-as számú tanácsi határozatot, amely a város iskolahálózatába belefoglalta a Római Katolikus Teológiai Líceumot.

Az erről szóló átiratot a Polgármesteri Hivatal eljuttatja a Maros megyei Tanfelügyelőségnek, amely ezt követően engedélyezi a felekezeti iskolába való beiratkozást – erről döntöttek azon a keddi, több mint 3 órás megbeszélésen, amelyen a szülők, a polgármesteri hivatal, a tanfelügyelőség, a megyei prefektúra, a megyei tanács és az önkormányzati testület képviselői vettek részt.

A megbeszélés után kiadott közleményében a Maros megyei RMDSZ leszögezi:
annak ellenére, hogy sokadik alkalommal is sor került egy hasonló találkozóra, még mindig egy oda-vissza meccs zajlik a hivatal és a tanfelügyelőség között. Az érvényben lévő 5777-es miniszteri rendelet alapján egyértelmű, hogy abban az esetben, ha a helyi önkormányzat nem fogad el új hálózatot, úgy a legutóbb elfogadott határozatot kellene figyelembe vennie a tanfelügyelőségnek – amiben a marosvásárhelyi katolikus líceum is szerepel.A mai beszélgetésen a prefektusi hivatal is nyilvánvalóvá tette, hogy amennyiben nem fogadnak el újabb javaslatot, a 33/2015-ös határozatot kell alapul venni. Ehhez képest a tanfelügyelőség azt várja el a helyi önkormányzattól, hogy egy olyan határozatot vagy átiratot fogalmazzanak meg, amely tisztázza a katolikus iskola jogi helyzetét.

Az RMDSZ véleménye szerint sem a tanfelügyelőségnek, sem a hivatalnak, sem a DNA-nak nem hatásköre megállapítani, hogy az iskola jogszerűen működik-e vagy sem. Ebben a kérdésben csakis az igazságszolgáltatás dönthet. Mindaddig, amíg a bíróság nem érvényteleníti azokat a dokumentumokat, amelyek alapján ma is működik az iskola, addig az illetékes hatóságoknak biztosítaniuk kell az iskola folytonosságát.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 402 vendég böngészi