Főoldal Hírek Fertőd: folytatódik a kastély fejlesztése, újjáépülhet az operaház (MTI)

Fertőd: folytatódik a kastély fejlesztése, újjáépülhet az operaház (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Budapest, 2017. április 11. - Folytatódik a fertőd-eszterházai Esterházy-kastély rekonstrukciója, az egykori eszterházai operaház újjáépítési lehetőségének vizsgálatára pedig bizottság jön létre.

A vonatkozó kormányhatározatok a Magyar Közlöny hétfői számában olvashatók.
Az Esterházy-kastély fejlesztésében a 2017-es feladatok ellátására 737,3 millió forintot fordítanak az idei központi költségvetés Miniszterelnökség fejezetének javára, a 2018-as teendőkre 869,4 milliónak kell rendelkezésre állnia a jövő évi büdzsében - olvasható a dokumentumban.
A kastély-rekonstrukció IV. üteme európai uniós, az V. ütem hazai költségvetési forrásból valósulhat meg. A kormány döntött arról, hogy az V. ütem részeként befejezik a nyugati kastélyszárnyat, fejlesztik annak kiállítótereit, felújítják a Gránátos házakat és a Kínai pavilont, a Lovarda új tetőzetet kap.
A munkálatokat a NISTEMA Kereskedelmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. végzi el.
A kormány egy másik határozatban döntött arról, hogy bizottságot hoz létre, amely az eszterházai operaház rekonstrukciójának lehetőségeit vizsgálja.
A testület feladata lesz a fertőd-eszterházai operajátszás történeti, művészeti, szakmai feltételeinek, az operaház újjáépítése (felépítése, rekonstruálása) lehetőségének, a visszaépítés alternatíváinak vizsgálata, valamint a ma is álló, illetve működő 17-18. századi udvari színházak 21. századi működésének, fenntartási és üzemeltetési költségeinek, műtárgyvédelmi és biztonságtechnikai kérdéseinek áttekintése, megismerése, emellett az előzetes költségbecslések, ütemezésük elkészítése.
A bizottság elnöke a Miniszterelnökséget vezető miniszter lesz, akit az általa kijelölt állami vezető helyettesít. A testület állandó tagja a Miniszterelnökség  kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkára, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára, a nemzetgazdasági tárca közigazgatási államtitkára, a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, valamint a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Művészeti Akadémia, a Magyar Állami Operaház és a Magyar Turisztikai Ügynökség által delegált egy-egy személy.

 

Módosítás dátuma: 2017. április 11. kedd  

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 124 vendég böngészi