Főoldal Kárpát-medence Brenzovics László: jelentős siker Ukrajna számára, hogy megkapta az EU-tól a vízummentességet (MTI)

Brenzovics László: jelentős siker Ukrajna számára, hogy megkapta az EU-tól a vízummentességet (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Ungvár, 2017. június 12. - Jelentős siker Ukrajna számára, hogy az Európai Unió eltörölte vele szemben a vízumkényszert, jóllehet ezt már 20 évvel ezelőtt meg kellett volna tennie, vagy eleve be sem kellett volna vezetnie azt - jelentette ki Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője az MTI-nek nyilatkozva hétfőn Ungváron.
A politikus kifejtette: érthetetlen számára, hogy miért kellett mostanáig halogatnia az EU-nak a vízummentesség megadását az ukrán állampolgároknak, mivel szerinte a feltételek, éppúgy, mint most, korábban is adottak voltak a vízumkönnyítéshez. Mindazonáltal jelentős siker Ukrajna számára, hogy az EU eltörölte vele szemben a vízumkényszert, jóllehet ezt már 20 évvel ezelőtt meg kellett volna tennie, vagy eleve be sem kellett volna vezetnie azt, hiszen az ukrán állampolgárok soha nem jelentettek semmiféle veszélyt Európára nézve - emelte ki.
A kérdésre, hogy miként érinti az ukrán állampolgárok vasárnap életbe lépett európai uniós vízummentessége a kárpátaljai magyarságot, a KMKSZ elnöke kifejtette: "Kétségtelen, hogy pozitívan érint bennünket, kárpátaljai magyarokat a vízumkényszer eltörlése, jóllehet a mi esetünkben nem volt kritikus a helyzet, hiszen a magyar kormány segítségével a schengeni rendszer bevezetése után sikerült egy olyan megoldást találni, ami lehetővé tette a kárpátaljai magyarság számára a könnyített vízumhoz jutást".
A KMKSZ 2008-tól támogató nyilatkozatokat ad ki, amelyek száma mostanra megközelíti a 200 ezret - emlékeztetett. Hozzátette, a támogató nyilatkozatok alapján a magyar konzulátusok vízumot adtak a kárpátaljai magyar embereknek, s a vízumdíjat mindenkinek visszatérítették. Ezért külön köszönet illeti Magyarországot, hogy abban a rendkívül nehéz időszakban sikerült biztosítani a kárpátaljai magyarság számára a kapcsolattartást az anyaországgal - mondta Brenzovics László.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 142 vendég böngészi