Főoldal Egyházak A reformáció 500. évfordulója alkalmából tartottak tudományos konferenciát Beregszászon (MTI)

A reformáció 500. évfordulója alkalmából tartottak tudományos konferenciát Beregszászon (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Beregszász, 2017. június 14. - A reformáció szellemisége egykor és ma címmel tartottak tudományos konferenciát a reformáció 500. évfordulója alkalmából szerdán Beregszászon, Soós Kálmán történésznek, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola néhai rektorának, a reformáció kárpátaljai kutatójának a tiszteletére.
Nyitó előadásában Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke vázolta fel a reformáció előzményeit, létrejöttének okait és körülményeit, a közösségekre gyakorolt hatását. Mint fogalmazott, a reformáció a mai kor emberének ugyanazt üzeni, mint amit 500 évvel ezelőtt is üzent, nevezetesen: a lényeges, a maradandó dolgok számítanak. Ezeket a maradandó dolgokat megtalálhatjuk, hiszen ezeket Isten kinyilatkoztatta, számunkra föltárta - emelte ki többek között.
Brenzovics László történész, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője előadásában a reformációnak és a református egyháznak a magyarság megmaradásában játszott kiemelkedő szerepét hangsúlyozta, rámutatva, hogy a mai Kárpátalja területén élő magyarság a 16. századtól kétharmadrészt református volt, és a mai napig az is maradt. A református egyháznak az anyanyelvű oktatás terén kifejtett nemzetmegtartó tevékenységére utalva jelképesnek nevezte, hogy a konferenciának helyet adó II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egyik alapítója a Kárpátaljai Református Egyház.
A hat éve elhunyt, 1962. június 14-én született Soós Kálmánnak, a Rákóczi-főiskola egykori rektorának a történészi munkásságát méltatva Brenzovics László kiemelte: a szovjet időszakban ő volt a reformáció első tudományos kutatója Kárpátalján. A 80-as évek elejének Szovjetuniójában csak rendkívüli nehézségek árán, komoly akadályokat leküzdve lehetett vallástörténettel foglalkozni, vallástörténetből disszertációt írni, pláne ha a Vlagyivosztoktól Csapig terjedő birodalomban egy olyan egzotikusnak számító vallásról volt szó, mint amilyen a kálvinizmus. Kitartásának, felkészültségének köszönhetően Soós Kálmán sikerre vitte reformációtörténeti kutatásait - húzta alá Brenzovics László.
A konferencia keretében bemutatták Soós Kálmán A reformáció terjedése és megszilárdulása a mai Kárpátalja területén című, most kiadott posztumusz kötetét.
A fórum résztvevői a konferencia szünetében születésnapja alkalmából megkoszorúzták Soós Kálmán mellszobrát a Rákóczi-főiskola aulájában.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 353 vendég böngészi