Főoldal Kárpát-medence Debrecen lesz a díszvendége a nagyváradi Szent László Napoknak (MTI)

Debrecen lesz a díszvendége a nagyváradi Szent László Napoknak (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF

Bukarest, 2017. június 16. - Debrecen lesz a díszvendége a nagyváradi 5. Szent László Napok programsorozatának, amely június 19. és 25. között zajlik a partiumi városban.
Zatykó Gyula főszervező az MTI-nek pénteken elmondta: az elmúlt négy év évben sikerült meghonosítani egy olyan fesztivált, amelynek középpontjában Szent László király alakja áll. A rendezvénysorozat minőségi kultúrát és szórakozást kínál, hidat teremt a nagyváradi románok és magyarok, a Nagyváradon és a környéken élők, valamint Nagyvárad és a határ mentén élő magyarországiak között.
Az idei Szent László Napoknak kiemelt programja Debrecen város bemutatkozása, amely testvérvárosi kapcsolatokat ápol Nagyváraddal. Ebből az alkalomból találkozni fog egymással a két város vezetője, és várhatóan megállapodást írnak alá, melynek értelmében Nagyvárad támogatja, hogy Debrecen 2023-ban Európa kulturális fővárosa legyen - mondta Zatykó Gyula.
A két település már hosszabb ideje testvérváros, de ez a kapcsolat sokkal intenzívebb lehetne - tette hozzá. Örömmel állapította meg, hogy a Szent László Napok alkalmából újabb lendületet adtak az együttműködésüknek.
A nagyváradi várban zajló fesztiválon egyebek mellett felidézik Szent László alakját és korát. A főszervező kiemelte azt a csütörtöki dzsesszkoncertet, amelyen Harry Tavitian, Mizsei Zoltán, Andrejszki Judit és a Balázs Elemér Group lépnek fel. A zeneszámok között románul és magyarul fognak elhangzani Szent László legendák.
Fontosnak nevezte, hogy idén több intézmény is bekapcsolódott a szervezésbe, köztük a Partiumi Keresztény Egyetem, a Máltai Szeretetszolgálat, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, valamint a Balassi Intézet.      
A fesztivál már hétfőn elkezdődik úgynevezett nulladik nappal, hétfőn lesz a megnyitó, amelyen fellép a Magyar Állami Népi Együttes. Közreműködnek a Fölszállott a páva győztesei és a Hagyományok Háza.
A fesztivál legtöbb programját a június 23. és 25. közötti hétvégére időzítették. Nagyváradon először fog fellépni az Omega együttes, amelynek koncertjére Magyarországról is érkeznek vendégek.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 187 vendég böngészi