Főoldal Kárpát-medence Az RMDSZ az újonnan alakuló kormánnyal is párbeszédre törekszik (MTI)

Az RMDSZ az újonnan alakuló kormánnyal is párbeszédre törekszik (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Bukarest, 2017. június 26. - A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nem mond le a parlament elé terjesztett törvénytervezeteiről, az újonnan alakuló kormánnyal is párbeszédre törekszik, továbbra is társadalmi paktumot szorgalmaz a román többség és a nemzeti kisebbségek között - hangoztatta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke hétfőn, miután Klaus Iohannis államfő fogadta a szövetség küldöttségét.
Klaus Iohannis politikai súlyuk sorrendjében egyeztetett hétfőn a parlamenti pártokkal az új bukaresti kormány lehetséges összetételéről.
Kelemen Hunor azt valószínűsítette, hogy az RMDSZ bizalmat szavaz majd Mihai Tudose kormányának, erről azonban a szövetség parlamenti frakciója fog formális döntést hozni, ha a szociálliberális koalíció által javasolt politikus valóban megkapja a kormányalakítási megbízást az államfőtől.
A magyar érdekképviselet vezetője hozzátette: a parlamenti többség joga és felelőssége kormányozni. "Mi nem leszünk része a következő kormánynak, ez biztos, ilyen szándék nem létezik. Van egy együttműködésünk a PSD-ALDE többséggel, az együttműködés négy évre szól, azzal a pontosítással hogy minden parlamenti ülésszak végén mérleget készítünk. Erre június 30. után kerül sor, és ennek a megállapodásnak a fényében el tudom képzelni azt, hogy megszavazzuk és támogatjuk a kormány beiktatását, majd pontszerűen támogatjuk vagy nem támogatjuk a kormány különböző kezdeményezéseit" - magyarázta a magyar közmédiának Kelemen Hunor.
A kormányalakítási egyeztetéseken az államfő elsőként a PSD-ALDE szociálliberális koalíció küldöttségét fogadta: Liviu Dragnea, a PSD és Calin Popescu Tariceanu, az ALDE elnöke a két párt közös kormányfőjelöltje, Mihai Tudose jelenlegi gazdasági miniszter számára kért kormányalakítási megbízást.
Dragnea elismerte, hogy Tudose alkalmasságával kapcsolatban egyesekben a párton belül is kételyek merültek fel. A PSD több tisztségviselője amiatt aggódott, hogy Tudose - aki a hírszerzési akadémián szerzett mesteri fokozatot és doktori címet - a "titkosszolgálatok embere" lehet. A PSD elnöke kifejezte meggyőződését, hogy a vád alaptalan. Dragnea azzal érvelt: Tudose kollégája volt egy korábbi kormányban is, és ha külső befolyás alatt állna, akkor ő azt "megérezte volna".
A jelölt plágiumgyanú miatt megkérdőjelezett doktori címével kapcsolatban Dragnea azt mondta: nem szakértője a kérdésnek, de Victor Pontát is plágiummal gyanúsították, és attól még szerinte "jó kormányfő volt". A PSD elnöke azt sem találta problémának, hogy a Grindeanu-kormány tevékenységének kiértékelésekor a Mihai Tudose vezette gazdasági tárca sem szerepelt valami fényesen, a tervezett intézkedések közül állítólag egyet sem teljesített határidőre.
A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) nem tett alternatív javaslatot Iohannisnak a kormányfő személyére, mivel értékelése szerint a parlament jelenlegi összetétele nem teszi lehetővé, hogy kormánytöbbség alakuljon ki a jobboldalon. Ludovic Orban pártelnök szerint azonban a két hete kirobbantott politikai válság is azt bizonyította, hogy a PSD megtévesztette választóit, alkalmatlan az ország vezetésére, ezért a PNL előrehozott választásokat javasolt az elnöknek.
Bukarestben azért kell fél évvel a parlamenti választások után új kormányt alakítani, mert a PSD-ALDE koalíció a múlt héten a kormányprogram végrehajtásának késésére hivatkozva megbuktatta a parlamentben saját kormányát.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 201 vendég böngészi