Főoldal Egyházak Befejeződött Debrecenben az idei Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó (MTI)

Befejeződött Debrecenben az idei Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó (MTI)

E-mail Nyomtatás PDF


Debrecen, 2017. július 29. - Úrvacsorás záró istentisztelettel ért véget az idei Csillagpont Református Ifjúsági Találkozó szombaton Debrecenben - közölték a szervezők az MTI-vel.
Az ötnapos találkozón - amelyen 30 koncert, 200 kulturális, közösségi és lelki program várta a résztvevőket - mintegy ötezer kárpát-medencei magyar református fiatal vett részt.
A találkozót először 2003-ban rendezték meg, az idei, nyolcadik fesztivált 2005 után immár második alkalommal fogadta be Debrecen.
A találkozó idei központi témája - igazodva a lutheri tételek megjelenésének 500., és a Második Helvét Hitvallás debreceni elfogadásának 450. évfordulójához - a reformáció volt. A lelki gyakorlatok résztvevői egyebek mellett arról elmélkedtek, mi változott a reformációval, mit jelentett Jézus számára a reformáció, mit jelent nekik a Jézussal való kapcsolat, és hogy ők hogyan viszonyulnak a reformációhoz - jelezték közleményükben a szervezők.
A Csillagpont zenei programjában három színpadon összesen harminc koncerten mások mellett a Margaret Island, a Kelemen Kabátban, a holland Hanne de Vries és csapata lépett fel. Az utolsó estén előbb Mező Misi új formációja, a NAZA mutatkozott be a találkozó közönségének, majd Pintér Béla dalai hangoltak rá a szombati úrvacsorai közösségre. A kisszínpadon visszatérő vendégeket - Petruska, Keresztkérdés, Parno Graszt - és a Kávészünet együttes által megzenésített verseket hallhattak a fiatalok, a hazai keresztyén dicsőítő zene kedvelői pedig kedvükre válogathattak a dicsőítő színpad különböző hátterű és stílusú fellépői közül.
A lelki és a könnyűzenei programok mellett mintegy kétszáz kulturális és sportolási lehetőség, közösségi program várta a találkozón a fiatalokat: táncházak, színházi előadások, komolyzene, interaktív kiállítások, szabaduló szobák a reformáció jegyében, kézműves foglalkozások és játékok szerepeltek a kínálatban.
A Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán rendezett fesztiválon nagy hangsúlyt fektettek a példaképekre: mások mellett olimpikonnal, sikeres üzletemberrel, közgazdászokkal, és a nagyszínpados fellépőkkel is szerveztek beszélgetést, az emberi kapcsolatokra pedig az önmagunk elfogadásával, a felnőtté válással, avagy a párkereséssel kapcsolatos előadások hívták fel az érdeklődők figyelmét.
Bemutatkoztak a találkozón a társadalmunk peremén élőket segítő református missziók, s egy kis időre a résztvevők is belebújhattak a szegények, a sérültek és az elesettek bőrébe. Emellett a teremtett világ védelmének fontosságára is felhívta a figyelmet a találkozó: a szelektív hulladékgyűjtés mellett filmklubbal, biciklis tanulmányúttal, barkácsolással, játékkal, előadásokkal és házi szörpökkel készült a Csillagpontra a református egyház ökogyülekezeti mozgalma.
A nyolcadik Csillagpont Református Ifjúsági Találkozón naponta 500 méteres váltófutást is tartottak a reformáció kezdetére emlékezve.

 

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Olvasnak bennünket

Oldalainkat 157 vendég böngészi